2024. június 20. 15:00
Szlovénia
Szerbia
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia
Anglia
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

Blogra mentek a kirúgottak

2008.11.24. 11:36
Móri gyáregységéből 650, székesfehérvári öntödéjéből 73 dolgozót bocsát el jövő március végéig az Alcoa-Köfém. A racionalizálásról a válság miatt döntött az ország 12. legnagyobb munkáltatójának számító cég. A Tondach bezárja tatai cserépgyárát, igaz, Békéscsabán újat nyit. Az Elbocsátásszámláló szerint 6123-an veszítették el munkájukat a válság miatt. A listán informatikai cégek is vannak, egyikük volt dolgozói blogban számolnak be a kirúgásokról. (Ha tud olyan cégről, amely nem szerepel a listánkon, az alábbi űrlap kitöltésével vagy egy e-mail elküldésével segíthet nekünk.)

Az Alcoa-Köfém elektromos és elektronikus rendszereket gyártó móri gyáregységétől, az AFL Hungary Kft.-től 650 dolgozót fognak elküldeni jövő március végéig – erősítette meg az Elbocsátásszámlálóra érkezett olvasói bejelentést Furulyás Ferenc, a cégcsoport PR-igazgatója. A gyárban pénteken jelentették be, hogy „módosítani kell a létszámot az üzletág versenyképessége érdekében. A döntést az árfolyamváltozás, az autók iránti kereslet gyengülése, valamint a globális válság indokolja” – mondta az igazgató.

Emberséges megoldást keresnek

A cég móri üzemében jelenleg 3047-en dolgoznak. Közülük január végéig 300, február végéig további 200, míg március végéig újabb 150 ember állása szűnik meg. „Nehéz döntést jelent ez a vállalatnak, de az üzletág jövőbeli sorsa és a versenyképesség érdekében meg kellett hozni” – fogalmazott Furulyás, hozzátéve: az érdekvédelmi szervezetekkel még egyeztetnek, keresik a legjobb megoldást, hogy a válság hatásait a legkevésbé érezzék a cég dolgozói.

Az Alcoa-Köfém hét üzletágából még egynek, a székesfehérvári székhelyű hengermű és öntöde gyáregységnek a dolgozói érezhetik a bőrükön a válságot. Ettől a 730 embert foglalkoztató cégtől 84 dolgozót küldenek el, közülük több mint negyvenet korengedményes nyugdíjazással.

Hazamennek a szlovákok

Ugyancsak autóipari cég az oroszlányi Wescast Autóipari Rt., amely 25 munkást küld el, de nem a 704 fős saját állományból, hanem a kölcsönzött munkaerőből – tudtuk meg Pálmai Éva személyügyi csoportvezetőtől. Az ok itt is a vevői megrendelések visszaesése, a Wescast abban reménykedik, hogy február végén a rendelések normál szintre emelkednek, így a saját létszám leépítése nélkül meg tudják oldani a válság keltette kapacitásbővülést. A cég egyébként telente mindig leáll karácsony környékén, Pálmai Éva szerint idén előfordulhat, hogy ez a szokottnál hosszabb lesz, és csak állásidőt – tehát műszak- és egyéb pótlékok nélküli alapbért – fizetnek a dolgozóknak, ez azonban nem rendkívül, több más cég is ezt csinálja.

A Westcasttól a 25 elküldött emberen kívül több önként mentek el, „a dolgozó nem várja ki, hogy mi lesz, hanem ha van ajánlata, elmegy” – mondta a csoportvezető. Sok szlovák munkás is hazament, miután megszűnt a három műszak, mert így nem éri meg nekik itt dolgozni. Az oroszlányi cég arra odafigyel, hogy a néhány hónappal nyugdíj előtt állóknak mindenképpen találjanak munkát.

Noha a tatai cserépgyárát – részben a világpiaci válság, a szűkülő kereslet miatt – december 31-én bezárja, és az ott dolgozó 54 embert elküldi, összességében nem létszámot csökkent, hanem létszámot bővít a Tondach Magyarország Zrt. A cserépgyártó vállalat új, zöldmezős beruházással kialakított, a tatainál háromszor nagyobb kapacitású békéscsabai gyárában – amelynek már folyik a próbaüzeme – ugyanis 72 embernek fognak majd munkát adni.

Az építőipar válsága – amely miatt, mint azt korábban megírtuk, elküldenek embereket a Kész-csoporttól, valamint januárban utcára kerülhet a Vegyépszer-dolgozók csaknem fele – a kisebb vállalkozásokat is elérte. A Bács-Kiskun megyei Vakondút-csoport három cégénél, a Vakond Kft.-nél, a Duna Aszfalt Kft.-nél és Hódút Kft.-nél 25 fővel csökkentik a dolgozók számát, írta meg a megyei online lap. Tóth László ügyvezető igazgató azt mondta, hogy a törzsgárdát és a termelőrészlegeket a felmondások nem érintették.

Hallgatnak a leépítésekről

Folytatódik viszont a létszámleépítés a dunaújvárosi D-ÉG Radiátorgyártó Kft.-nél, legalábbis ha igazak az olvasóinktól érkezett – a cég ügyvezetése által a múltkorihoz hasonlóan ezúttal sem cáfolt – információik, miszerint minden üzemágban egyetlen műszak marad munkában, és három turnusban összesen mintegy száz embert küldenek el.

Nem a D-ÉG az egyetlen, ahol megkeresésünkre nem cáfolták az Elbocsátásszámlálóra érkezett bejelentésben szereplő adatokat. Az elektronikai alkatrészeket gyártó Epcos Kft. a Takács Balázs ügyvezető titkárnőjének küldött e-mailre nem reagált, így elfogadottnak tekintettük a több helyről érkezett bejelentést, hogy 200 embert elküldenek.

A Visteon Hungary Kft.-től már az Elbocsátásszámláló elindításakor kértünk választ a cég létszámleépítéséről, ám Ligeti László létesítményvezető azóta sem válaszolt. Azóta újabb, belső körben terjedő tájékoztatásra alapozott levelet is kaptunk, miszerint december 15-én leállítják a gyárat, akinek nincs szabadsága, azt fizetés nélkülire akarják küldeni. A bejelentők szerint 100 kölcsönzött és 10-20 saját dolgozót küldenek el.

Lemondott az ügyvezető, kirúgták Vicces Józsit

Az elektronikai és IT-szektorban zajló leépítések is megkezdődtek, igaz, egyes cégek állítják, hogy az elbocsátásoknak csak részben van közük a válsághoz. A GTS-Datanettől novemberben 16 embert küldtek el – reagált megkeresésünkre Hámon Krisztina, a cég PR-menedzsere. Szathmári Géza, a GTS-Datanet ügyvezető igazgatója 2008. november 1-jei hatállyal távozott pozíciójából, utódja Pauer Pál, a cég korábbi értékesítési és marketing igazgatója lett.

Hámon Krisztina azt mondta, a 220 főt foglalkoztató GTS-Datanet Távközlési Kft.-nél a leépítés elsődleges oka nem a pénzügyi válság, hanem a cég anyavállalatánál a közelmúltban lezajlott tulajdonosváltás. A cégtől emellett többen önként távoztak, és ott már októberben is voltak elbocsátások – derül ki abból a blogból.

A tőzsdén is jegyzett Synergon egyetlen mondatban reagált megkeresésünkre: „A Synergon Informatika Nyrt.-t is elérte az utóbbi hetek-hónapok során kibontakozó nemzet- és világgazdasági válság – ennek folyományaként a társaság november hó folyamán 19 fő elbocsátására kényszerül – közölte Lazarovits Márk vezérigazgató” – áll a társaság által kiadott közleményben (az Elbocsátásszámlálóra érkezett hét bejelentés 40-45 fő kirúgásáról írt).

A GTS-Datanethez hasonlóan nem a válsággal, hanem átszervezéssel magyarázta a 35 fős létszámcsökkentés az Unilever. „Az Unilever közép-európai szervezete felépítésének és működési rendszerének átalakítását jelentette be november 10-én. A szervezet átalakításáról az év elején, a végső létszámról pedig november elején döntött az Unilever közép-európai vezetése” – válaszolta kérdésünkre Molnár Kálmán jogi és kommunikációs igazgató. Az átalakítás számos munkakört érint, de a vállalat létszámstoppal és korai nyugdíjaztatással már május óta tudatosan készült az átalakításra. A három magyarországi gyárat az átszervezés nem érinti, a 35 főt a központi irodaház dolgozói közül bocsátják el.

Szintén a válságtól függetlenül küld el 100-150 dolgozót a Bácsalmási Agráripari Zrt. Pálfi Gábor vezérigazgató azt mondta: a mezőgazdaságban és az állattenyésztésben már régóta válság van, azért kell csökkenteni a társaság érdekeltségében tartozó cégek dolgozóinak számát (az Unilever- és a Bácsalmási Agráripari Zrt. adata így nem is szerepel az Elbocsátásszámlálóban).

Hatezernél járunk

Több olyan vállalatról is tudunk, ahol már eldőlt, hogy lesz leépítés, de még nem tudni, hány embert küldenek el. Mint korábban megírtuk, elbocsátások lesznek a Merkantil Banknál, a GYSEV-nél, valamint a dunavarsányi, japán tulajdonú Ibiden Hungary Kft.-nél is megkezdődtek az egyeztetések a munkavállalókkal a létszámcsökkentésről. Emellett az állami tulajdonú Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.-nél is lesznek kirúgások, Gáspár Bence kommunikációs igazgató szerint napokon belül döntenek arról, hogy hány ember bocsátanak el.

Az Index október végén indított Elbocsátásszámlálója azonban ezek nélkül a végleges adatok nélkül is 6123-nál van. Az október végi indításkor nagyjából 1500-as létszám szerepelt az adatbázisban, tehát az utcára került dolgozók száma szűk egy hónap alatt megnégyszereződött. A foglalkoztatási összképen tovább ront, hogy ebben azok a kirúgások nincsenek benne – így a Zalambaromfi-ügy miatt munkanélkülivé lettek vagy a Nyprótól elküldött 800 dolgozó –, ahol egyértelműen a válságtól függetlenül vesztették el a dolgozók az állásukat.