Előd
9 °C
17 °C

Kirúgtak az OTP-től 130 dolgozót

2008.11.26. 17:53
Két nap alatt több mint ezerrel nőtt, és már elérte a 7500-at az Index Elbocsátásszámlálóján a kirúgottak száma. Az OTP 130 embert küldött el, de csoportos leépítés csak a fővárosban és Pest megyében volt. Több száz bérelt munkást nem foglalkoztat tovább a székesfehérvári Philips, a Vegyépszer után újabb építőipari és útépítő cégek elbocsátásairól kaptunk bejelentést.

„Szervezetkorszerűsítési programja keretében az időszakos létszám-felülvizsgálatot és -korrekciót a dolgozói érdekképviselettel egyeztetetten az OTP Bank már korábban lezárta” – közölte a pénzintézet az Index megkeresésére. Lapunk Elbocsátásszámlálójába az elmúlt hetekben csaknem tucatnyi bejelentés érkezett arról, hogy az OTP-nél is megkezdődtek az elbocsátások.

Hetek óta otthon

"Székesfehérváron dolgoztam kereskedelmi banki területen, vállalati és önkormányzati ügyfeleim voltak. Már hetek óta itthon vagyok, miután kirúgtak" – nyilatkozta lapunknak az egyik levélíró. Csak az ő fiókjukból három embert küldtek el, de kollégáitól hallotta, hogy a lakossági fiókokból is voltak elbocsátások. Többen írták azt, hogy csoportos leépítés volt az elektronikus banki igazgatóságon, és szintén többen arról, hogy az OTP Ingatlan Zrt. leállította projektjei egy részét, és felgyorsította a már év eleje folyó elbocsátásokat.

A bank az Index megkeresésére azt közölte: „a legnagyobb hazai hitelintézet kialakított gyakorlatának megfelelően, üzletpolitikai céljaihoz és működési hatékonyságához rendelten rendszeresen elemzi a munkavállalói létszámot. A szabályozásnak megfelelően néhány hónappal ezelőtt került sor ismét az erőforrásigény teljes körű áttekintésére… a fluktuáció által megüresedett álláshelyek megszüntetésével, illetve a munkavállalók más feladatra történő átcsoportosításával országosan mindösszesen mintegy 130 fő munkaviszonyának megszüntetése vált szükségessé”.

A pénzintézet tájékoztatása szerint az elbocsátások „csak Budapesten és Pest megyében érték el a törvényben rögzített csoportos mértéket”. Tájékoztatásuk szerint „az OTP Ingatlan Zrt. a lakásépítési és -vásárlási aktivitáshoz igazodva alakítja a társaság dolgozói létszámát”. Azt már korábban megírtuk, hogy az OTP tulajdonában lévő Merkantil Bankban szintén létszámcsökkentésre készülnek, ám annak mértékéről még nincs döntés.

Nem simítanak tovább

Az viszont biztos, hogy több száz, a lapunkhoz érkezett bejelentések szerint legalább 400 embert nem foglalkoztat tovább székesfehérvári gyárában az országosan több mint 1500 saját embernek munkát adó Philips Hungary Kft., amely a kölcsönzött dolgozóinak nagy részével nem hosszabbított szerződést. Blazsevácz Péter kommunikációs igazgató konkrét számot nem közölt, de azt megerősítette, hogy az elmúlt időszakban több száz kölcsönzött munkás szerződését nem hosszabbítottak meg, de a gyárban maradt bérelt munkaerő is a saját dolgozók mellett.

A kommunikációs igazgató elmondta: a székesfehérvári a Philips kiemelt elektronikai gyártóbázisa Európában egy olyan ágazatban, amely nagyon nagy szezonalitással működik. „A hullámvölgyek és hullámhegyek elsimítását kölcsönzött munkaerővel tudjuk megoldani. A szerződéseket meghatározott időre kötjük, és tény, ezek nagy részét nem hosszabbítottuk meg, amikor lejárt” – fogalmazott Blazsevácz, aki szerint a krízistől független is csökkenteni kellett volna a kölcsönzött dolgozók számát, de a válság miatt ez a tervezettnél nagyobb mértékű lett. Pillanatnyilag nincsenek viszont olyan tervek, hogy a saját állományhoz hozzá kellene nyúlni, tette hozzá.

Rossz szezon az építőiparban

A Vegyépszer után újabb építőipari, útépítő cégek létszámleépítéséről is hírt kapott lapunk. A hazai útépítések egyik jelentős szereplője, a Swietelsky Építő Kft. december 20-án válik meg munkásainak csaknem negyedrészétől. „Összesen 850 fő dolgozik a cégnél, ebből december 20-tól 200-220 embert küldünk el, főként fizikai dolgozókat” – válaszolta kérdésünkre Blandl Mariann, a cég pr-menedzsere.

Nagy részüket itt is a szezonalitás miatt bocsátják el, „télen nincs útépítési munka” – indokolt a cég illetékese, hozzátéve: azt tervezik, hogy őket három hónap múlva visszaveszik. Az építőipar általánosan rossz állapota és a válság miatt visszaeső megrendelések azonban azt eredményezték, hogy a tervezettnél több dolgozót kell elküldeniük. „Az elbocsátások húsz százaléka van összefüggésben a válsággal” – mondta Blandl Mariann.

'Lehet ez még több'

Egy másik levélíró szerint szintén kétszáz embert küld el a Strabag. „Lehet ez még több is” – reagált megkeresésünkre Fényi Tibor. A cég kommunikációs igazgatója kiemelte: a Strabag szinte az egyetlen, amely nem alvállalkozói hálózatra rendelkezett be, hanem több ezer alkalmazottja van. Éppen ezért a visszaesést a Strabag csak egy ideig képes kompenzálni, hiszen minden hónapban fizetést kell adni.

A Strabag „szerencsére nagyon jelentős arányban kap, főleg a magasépítési ágazat, privát megrendeléseket” – mondta Fényi. Azonban az egész európai recesszió miatt nincs ok feltételezni, hogy ezek nem fognak csökkenni. És mivel hiába várták, hogy idén elindulnak a beígért uniós infrastruktúrafejlesztési projektek, ilyenből „minden várakozást alulmúlóan keveset hirdettek meg”. Egy ideje abban reménykednek, hogy lesznek gazdaságélénkítő lépések, azonban egyelőre ezeket sem látják, márpedig ha nem lesz gazdaságélénkítés, akár 20-30 százalékos létszámcsökkentésre is kényszerülhetnek – prognosztizált Fényi Tibor.

A lapunkhoz érkezett bejelentések szerint az ugyancsak építőiparban érdekelt Colas Hungária cégcsoport 120 embert bocsátott el idén, egy levélíró szerint „ők ezt átszervezésnek állítják be”. Úgy tudjuk, hogy 70 embert a Colas Debrecentől küldtek el, míg a csoport többi tagjánál összesen 50 fővel csökkentették a létszámot. A Colas Hungária humánerőforrás-vezetője, Kövesdi Tamás e-mailben kérte el kérdéseinket, és írásos választ ígért, erre azonban cikkünk megjelenéséig hiába vártunk.

Hallgatnak

Ugyancsak nem kaptunk választ a dunaújvárosi Aikawa Hungária Elektronikai Kft.-től, amely a hozzánk érkezett bejelentések és internetes fórumokon az állítólagos kirúgottak közlései szerint 100 embert küldött el. A cégnél csak annyit közöltek kérdésünkre, hogy nem nyilatkozhatnak erről.

Szintén internetes fórumokon terjed a híre annak, hogy a szokottnál hosszabb téli leállást – a cég szerint a dolgozók kérésére – elrendelő komáromi Nokia-gyárból is elküldtek több száz kölcsönzött dolgozót, azonban a kommunikációs igazgatót többszöri próbálkozásunk ellenére nem sikerült elérnünk (az Elbocsátásszámlálóban ezért egyelőre nem tüntettük fel az itteni kirúgásokat).

Hallgatnak az ugyancsak komáromi, Nokia-beszállítóként működő Foxconnál, amelyről több olyan hír jelent meg a városban és a megyei napilap online változatának fórumaiban, hogy debreceni gyárának megnyitásával egyidejűleg bezárja a komáromi üzemét. A lapunkhoz érkezett bejelentések szerint 150-280 embert tettek utcára (az Elbocsátásszámlálóban itt is a legalacsonyabb értéket tüntettük fel).

Az egyik bejelentő azt írja: „hivatalos indoklás szerint a kedvezőtlen piaci helyzet, és a megrendelések abszolút hiánya tette szükségessé a lépést. Első körben most még csak a próbaidősöket rakták utcára, akinek a próbaidő lejárt, elméletileg minimum ez év végéig biztosan maradni fog”. Egy másik levélíró szerint november 20-án, minden előzetes bejelentés nélkül elküldték a Debrecenben még próbaidőn lévő dolgozókat. A vállalat komáromi központjában megkeresésünkre azt közölték: „két hét múlva tudnak nyilvános sajtóinformációt adni, az elmúlt napban több megkeresésük volt”.

Az Index október végén indított Elbocsátásszámlálója az újabb bejelentések nyomán már átlépte a 7500-at, mindössze két nappal azután, hogy hétfőn hatezer fölé emelkedett. Az október végi indításkor nagyjából 1500-as létszám szerepelt az adatbázisban, tehát az utcára került dolgozók száma egy hónap alatt lényegében ötszörösére nőtt. A foglalkoztatási összképen tovább ront, hogy ebben azok a kirúgások nincsenek benne – így a Zalambaromfi-ügy miatt munkanélkülivé lettek vagy a Nyprótól elküldött 800 dolgozó –, ahol egyértelműen a válságtól függetlenül vesztették el a dolgozók az állásukat.