Előd
9 °C
17 °C

Év végére leáll a Nokia komáromi gyára

2008.11.25. 11:24
Karácsonytól új évig nyolcnapos termelési szünet lesz a Nokia komáromi gyárában. Ez a dolgozók régi igénye, és nincs összefüggésben a gazdasági válsággal, állítja a cég menedzsmentje. A munkavállalók viszont a kölcsönzött munkaerő elküldéséről, és a szabadságok kényszerű átcsoportosításáról beszélnek.

Hosszabb lesz az idei tervezett leállás a Nokia komáromi gyárában a tavalyinál. Bár a hasonló hírek mostanában gyakran a világgazdasági helyzettel hozhatók kapcsolatba, a cég nyilatkozata szerint az ünnepek közt dolgozóik régi kérését teljesítik ezzel – írja a Kisalföld. A lapnak Simai Anna kommunikációs igazgató azt nyilatkozta: a gyár vezetősége az idén úgy döntött, hogy eleget téve munkatársaik régi kérésének, a termelést december 24-től 31-ig leállítja. A gyártás január 1-jén indul újra.

A leállás a gyártással közvetlenül összefüggő területeket érinti, a gyár többi része az írásos nyilatkozat szerint továbbra is üzemel, például a kiszállítás, a raktározás, a karbantartás és egyebek. „A mobilkészülék-gyártás szezonalitása mellett ennek oka, hogy munkatársaink több időt tölthessenek szeretteikkel és kipihenve várják a jövő év kihívásait. Ezzel is növeljük munkatársaink elégedettségét, hiszen régi kérésüknek teszünk eleget" – írja a Kisalföld a kommunikációs igazgató válaszát idézve. A Nokia magyar gyárában tavaly december 24-26-án, december 31-én és január 1-jén állt le a gyártás.

A cikket a megyei napilap weboldalán kommentálók egyike szerint a cég hivatalos kommunikációja nem teljesen fedi a valóságot. A komment szerint ugyanis "a dolgozókkal a már rég betervezett és kiíratott szabadságolást is átrakatták, és nem kérdeztek meg senkit. akinek meg nincs szabija, állásidőt fizetnek pótlékok nélkül, a bedolgozókat meg már rég elküldték szabira".

Hasonló vélemények a Komárom-Esztergom megyei napilap portálján, a kemma.hu-n is megjelentek annak a cikknek a kapcsán, amelyben a lap arról szeretett volna képet kapni, milyen hatással van a komáromi ipari park cégeire a válság. Választ sehonnan nem kaptak – így a Foxconn sem kommenálta a komáromi gyárbezárásról szóló híreket –, a Nokiánál Simai Annak azt közölte velük: a Nokia tőzsdén lévő cég, csak globálisan ad ki közleményt, legyen szó bármilyen témáról, lokális tájékoztatásra nincs módjuk.

Az olvasók ugyanakkor azt írták a kommentekben, hogy "már az összes külsős embert elküldték a nokiából", ami az egyik kommentelő szerint több száz embert érint. Egy másik hozzászólás szerint "a gyártás1 területéről az összes bedolgozó cég alkalmazottjait kisöpörték, minden előzetes bejelentés nélkül". Fórumozók szerint a vállalatnál nagyjából négyszázan dolgoztak bérelt vagy kölcsönzött munkaerőként (az adat egyelőre azért nem szerepel az Index Elbocsátásszámlálójában, mert azt még nem erősítették meg).