Ezer dolgozót küld el a komáromi Foxconn

2008.11.28. 10:22
A Nokia és egy magyarországi beszállítója, a Perlos csökkentette kölcsönzött dolgozói számát, másik beszállítója, a Foxconn értesüléseink szerint ezer embert fog elküldeni. A Dunaferr szintén a bérelt dolgozóktól szabadul meg, míg az állami gazdaságfejlesztőnél a miniszterelnöki intés ellenére tíz százalékos leépítés volt – de, mint mondják, további akár több mint 50 embert elküldhetnének, csak nem teszik. Az Index elbocsátásszámlálója 9000 fölött. (Ha tud olyan cégről, amely nem szerepel a listánkon, az alábbi űrlap kitöltésével vagy egy e-mail elküldésével segíthet nekünk.)

Drasztikus létszámcsökkentésről döntöttek a Foxconn komáromi gyárában – érkezett több bejelentés az Index elbocsátásszámlálójába. A tajvani tulajdonú cég magyarországi leányvállalata, Foxconn Hungary Gyártó Kft. a komáromi ipari parkban – és egy nemrég megnyílt debreceni üzemben – működik, a Nokia legnagyobb globális beszállítója, nagyjából 2500 dolgozót foglalkoztat.

Lista decemberben

Pontosabban foglalkoztatott eddig. Olvasóink szerint ugyanis a cég a komáromi üzeméből 1000-1500 embert bocsátanak el a közeljövőben. „Tegnap kaptam édesapámtól a hírt, aki a Foxconn-nál dolgozik Komáromban, hogy összehívták az embereket és közölték, hogy december 20-án közzéteszik a listát azokról, akiket elbocsátanak. 1800 főből 1000-t terveznek elküldeni” – írta egy olvasónk.

A megyei lap portálján egy kommentelő azt írja, hogy a Foxconn 1500 ember elküldését jelentette be a munkaügyi hivatalnak csoportos létszámleépítés keretében, ebből 300 főt a debreceni üzemből küldenek el. A hozzászólások szerint a leépítés a komáromi gyárban operátorokat, technikusokat, mérnököket, vezetőket és irodistákat is érint.

A leépítéssel kapcsolatos hírekről szívesen megkérdeztük volna a vállalatot is, ám kérdéseinkre előbb azt válaszolták: két hét múlva tudnak nyilvános sajtóinformációt adni. Egy későbbi próbálkozásunkkor azt mondták, hogy ha a cégvezetés reagálni akar az értesüléseinkre, visszahívnak – erre eddig hiába vártunk. Zatykó János, a város polgármestere azt mondta, hogy hivatalos tájékoztatást nem kaptak a Foxconn tervezett lépéseiről, ám „informálisan én is értesültem, hogy nagy létszámú csoportos leépítéssel fognak előállni”.

Bérelt munkást küld a Nokia és egy másik beszállítója is

Információink szerint nem a Foxconn az egyetlen Nokia-beszállító, amely létszámcsökkentésről döntött. A szintén komáromi, szintén mobiltelefon-gyári beszállító, finn alapítású és székhelyű, a helsinki tőzsdén jegyzett Perlos magyarországi cége, a Perlos Precíziós Műanyagipari Kft. 116 bérelt dolgozóját küldte el. Levélíróink szerint egyes dolgozók csak a munkába állás előtt értesültek arról, hogy már nem tartanak rájuk igényt.

Egy, lapunkhoz eljuttatott, állítólag Timo Rouvinen ügyvezető igazgató által aláírt körlevél a lépést a Nokia év végi termeléscsökkentésével indokolta. A levél szerint a cég a saját állományba tartozó dolgozók elbocsátását egyelőre nem tervezi. A Perlosnál nem cáfolták a bérelt munkások elküldését. Kérdésünkre azt mondták: a 116 kölcsönzött dolgozó elküldéséről csak Szabó Illés humánerőforrás-vezető nyilatkozat, őt azonban eddig nem sikerült elérnünk, a cég telefonszámán azt mondták, folyamatosan tárgyalásai vannak, időpontot sem tudnak mondani, mikor lesz bent.

A két beszállító mellett maga az év végi, szokottnál hosszabb leállásról döntő a komáromi Nokia-gyár is csökkenti kölcsönzött dolgozóinak számát. Simai Anna kommunikációs igazgató szerint azonban ebben nincs semmi szokatlan, a mobiltelefon-gyártás szezonális iparág, és a korábbi években is változó mértékben használták ki a velük szerződő munkaerő-közvetítő cégek béreltmunkaerő-keretét.

Arról, hogy konkrétan hány bérelt dolgozójuk van most, és hánynak nem hosszabbították meg a szerződését, nem beszélt, ahogyan arra a kérdésünkre sem válaszolt, hogy az elmúlt években is a mostani mértékben csökkentették-e év végén a kölcsönzött munkások számát. A kommunikációs igazgató nem beszélt arról sem, hogy – az állítólagos Perlos-körlevélben leírtak szerint – valóban csökkenteniük kellett-e a gyártási kapacitásokat a gazdasági válság miatt. Az elbocsátásszámlálóra érkezett bejelentések szerint egyébként legalább 300 bérelt munkással nem hosszabbítottak most szerződést a mobiltelefon-gyárban.

Válságkezelés a Dunaferrnél

Szintén a bérelt dolgozókat küldik el a Dunaferrtől – legalábbis erről tanúskodik a Vasas szakszervezet honlapja. Valerij Naumenko vezérigazgató, valamint Szergej Kljucskin és Natalia Basinszka vezérigazgató-helyettesek október végén arról tájékoztatták a cég dolgozóit, hogy – egyéb más megszigorítások mellett – „mielőbb megszüntetik a kölcsönzött dolgozók foglalkoztatását”.

Egy olvasónk szerint a cég november elsejétől kezdte meg az összesen nagyjából négyszáz bérelt munkás elküldését, egy másik bejelentő eddig 200 elküldött dolgozóról tud. A cégnél – melynek nyilatkozattételre jogosult hr-vezetőjét nem sikerült elérnünk – emellett november közepén egy válságkezelési megállapodás részeként módosították a kollektív szerződést, amely értelmében több eddigi munkavállalói juttatást lefaragtak vagy megszüntettek.

Leépítés, átvilágítás

Eldőlt, hogy tíz százalékos létszámcsökkentés lesz a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt.-nél. A leépítéséről született döntés azt jelenti, hogy kevesebb, mint ötven főt küldtünk el – válaszolta az Index kérdésére Gáspár Bence, a MAG kommunikációs igazgatója.

Felvetésünkre, miszerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök október végén, az MNV-nél tett látogatása során azt mondta: "az állami cégeknél dolgozóknak… azt kell érezniük, hogy fontosabb a munkahely megtartása, mint a profit", Gáspár Bence azt mondta: a MAG az európai uniós pénzek felhasználásában olyan hatékonyságjavulást ért el, ami akár 26 százalékos létszámcsökkentést is lehetővé tett volna, ehelyett azonban csak 10 százalékos leépítés volt. Az elbocsátott dolgozókat már tájékoztatták, hogy nem tartanak rájuk tovább igényt, ők, a hatályos jogszabályok értelmében két hónapos felmondási idejüket töltik.

A szintén állami tulajdonú, az uniós pénzek szétosztását végző ESZA Kht.-nél létszámcsökkentés még nem volt – bár több olvasónk is ezt írta –, de a közelmúltban új vezetőt kapott cég átvilágítása már elkezdődött. „Jelenleg a szervezet átvilágítása zajlik, hogy hatékonyabb legyen a munkavégzés, a hatékonyság javulása a szervezet létszámára is hatással lehet” – közölték kérdésünkre a közel négyszáz főt foglalkoztató társaságnál. „Az átvilágításról egyelőre többet nem szeretnénk mondani” – hárították el a cégnél a kérdésünket, hogy a folyamat várhatóan mikorra ér véget.

Az újabb leépítésekről szóló bejelentésekkel az Index elbocsátásszámlálója – amelyben a cégek által hivatalosan nem kommentált, de több forrásból megerősített adatok csillaggal szerepelnek, és azoknál a bejelentett legalacsonyabb értéket vesszük figyelembe – már átlépte a kilencezret. Emellett változatlanul több olyan munkahelyről tudunk, ahol már tárgyalnak a munkavállalói érdekképviseletekkel a kirúgásokról, de pontos létszámot, döntés hiányában, még nem közöltek.  • Hírek
  • Árfolyam