1150 embert elküld a pécsi Elcoteq

2009.01.17. 23:15
Csoportos létszámcsökkentés indult az Elcoteqnél – írja a Baranya megyei online lap. Krippl Zoltán, a cég kommunikációs ügyekért felelős igazgatója elmondta: a megye legnagyobb cége mintegy 250 saját dolgozót és 900 bérelt munkást küld el.

A Baranya megyei lapnak több olvasója jelezte, hogy az Elcoteq pécsi gyárában, amely Baranya megye legnagyobb foglalkoztatója, tömeges létszámcsökkentés lesz. Krippl Zoltán elmondta, hogy a cég saját alkalmazottai közül valóban megválik mintegy 250 dolgozótól. Ennek ütemezését a társaság előre bejelentette a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ pécsi kirendeltségén.

A kommunikációs igazgató elmondta, hogy a cég a versenyképesség megőrzése érdekében már a pécsi gyár működésének kezdete óta folyamatosan a megrendelés-állományához, a termelés ciklikusságához igazítja az aktuális foglalkoztatotti létszámát.

Több évre visszamenőleg ez 4500 és 7000 fő között mozgott. Nincs ez másként idén sem. Jelenleg 5400-an dolgoznak a társaság három pécsi gyárában, ez a létszám mozoghat az éppen időszerű megrendelés-állomány tükrében. Az első negyedévben a cég várhatóan 900 fővel csökkenti a kölcsönzött munkaerő-állományát.

Az Index elbocsátásszámlálója az újabb bejelentéssel 18 ezerre emelkedett, adataink szerint ennyi munkahely szűnt meg – beleértve a bérelt munkásokat is – a gazdasági válság kezdete óta. A hivatalos foglalkoztatási adatok is a munkanélküliségi helyzet romlásáról tanúskodnak: a szeptember-novemberi időszakban 330 ezer állástalant tartott nyilván a KSH, ami 7,8 százalékos munkanélküliséget jelent.