150 embert elküld nagyoroszi gyárából a Knaus

2009.02.24. 20:48 Módosítva: 2009.02.24. 21:07
Tulajdonosváltás történt a Knaus nagyoroszi lakókocsigyárában, amely termelése szeptember óta szünetel. Akkor ment ugyanis csődbe a cég német tulajdonosa. Az új tulaj egy holland vállalkozás, amely 270 helyett 120 emberrel folytatja a gyártást.

A Knaus nagyoroszi lakókocsigyára 150 dolgozójától válik meg márciusban – közölte Botka József, a kft. ügyvezető igazgatója kedden. A Nógrád megyei gyár ugyan eddigi legjobb évét zárta 2008-ban, szeptemberben mégis leállt a termelés, mert a német anyacég csődje után a gyár nem kapott megrendelést. A Knaus-konszern, vagyis két németországi és a Nógrád megyei gyára holland HTP-Invest tulajdonába került.

Az új tulajdonos a németországi cégeknél az 1300 dolgozó felét tartja meg, Nagyorosziban pedig a 270 alkalmazottból 120-at. A magyarországi gyárban március 12-én kapja meg a felmondást a 150 dolgozó, de március végéig-április közepéig tartó felmondási időt kitöltik. Tavasszal 160 lakókocsit gyártanak még le, zömmel a már beszerzett alkatrészekből. A Knaus Tabbert Magyarországi Kft. ez év december végéig 400-400 lakóautót és lakókocsit, valamint textiltermékeket és bútorelemeket gyárt majd.

Botka József tájékoztatása szerint a tulajdonos a megrendelésekben bízva fenntartja a kapacitásokat, de 2009 veszteséges év lesz. A nagyoroszi gyár kapacitását évi 5000 lakókocsi gyártására építették ki. Az elbocsátás előtt álló dolgozók helyben és a környező nyugat-nógrádi településeken laknak, főleg Nagyorosziban és Drégelypalánkon.

A dolgozóknak jelezték, hogy ha lesz pluszmunka, behívnak embereket, akár néhány hónapos, szerződéses munkára is. A Knaus 1993 óta gyárt lakókocsikat Nagyorosziban. 2001-ben két cég egyesüléséből jött létre a lakókocsigyártással, függönyök, kárpitok varrásával, valamint a lakókocsik szállításával foglalkozó Knaus Tabbert Magyarországi Kft.

A cég tavaly július 31-ével zárult gazdasági évében 3,5 milliárd forintot meghaladó forgalmat és 100 milliós adózott nyereséget könyvelt el. A gyár válságát az okozza, hogy az anyacég, a Knaus Tabbert Group GmbH. csődöt jelentett, miután a bank nem hosszabbította meg hitelszerződését, és nem tudta kifizetni beszállítóit.