Kivonul a HSBC Magyarországról

2009.05.19. 12:41
Leállítja lakossági hitelezését, három éven belül megszünteti magyarországi tevékenységét, és elbocsátja 282 dolgozóját a HSBC – erősítette meg a cég az Index értesülését. A világ egyik legnagyobb pénzügyi csoportjának hazai cége – amit a Beneficial felvásárlásával hoztak létre – saját nevén egyetlen évet élt meg a magyar piacon. A fiókokat már bezárták, a már benyújtott hiteligénylésekről május végéig döntenek.

Hongkong and Shanghai Banking Corporation

A céget Hongkongban alapították Hongkong and Shanghai Banking Corporation néven, ebből rövidült a HSBC név is. A HSBC Csoport nemzetközi hálózata révén Európa, Ázsia, Amerika, a Közép-Kelet és Afrika 85 országában közel 9500 fiókot üzemeltet, ahol több mint 100 millió ügyfelet szolgál ki. Magyarországon a 2001-ben alakult Beneficial Zrt. felcvásárlával jelentek meg, tartós fogyasztási cikkek hitelezésével, azaz áruhitellel, illetve személyi kölcsönök nyújtásával foglalkoztak.

A világ egyik legnagyobb pénzügyi csoportja, a londoni székhelyű HSBC Group megszüntetni magyarországi tevékenységét. A társaság az Index kérdésére azt közölte: megszünteti a lakossági hitelek értékesítését Magyarországon, miután az üzletág áttekintését követően arra a következtetésre jutott, hogy „a lakossági hitelezés önmagában nem stratégiai üzletág”.

A HSBC tavaly májusban jelent meg a magyar piacon a 2001-ben alapított Beneficial Magyarország Pénzügyi Zrt. felvásárlásával. A cégbíróság 2008. május 19-i dátummal jegyezte be a HSBC Credit Zrt. megalakulását, vagyis a cég nagyjából egy évig volt a magyar pénzügyi piac szereplője; fiókjait május 15-én zárta be. Kérdésünkre közölték: „a továbbiakban ügyfeleinket elsősorban telefonon és postai úton szolgáljuk ki. A fiókhálózat átadása más pénzügyi szolgáltatónak felmerült, azonban ez nem volt lehetséges”

HSBC Hong Kongban
HSBC Hong Kongban

Az Index információjára reagálva a HSBC közölte: a jövőben nem fog új lakossági hiteleket nyújtani Magyarországon. A társaság eddig személyi és áruhitelezéssel foglalkozott, hogy milyen eredménnyel, arról kérdésünkre csak annyit közöltek: „A HSBC Credit Zrt. számait nem tesszük külön közzé. Az üzlet nagyon kis mértékű nyereséggel járult hozzá a 2008-as profithoz”.

A társaság fokozatosan vonul ki hazánkból, ahogyan az írásos válaszban fogalmaztak: „tevékenységünket jelenleg nem szüntetjük meg, csak az értékesítést”, vagyis a meglévő ügyfeleiket pénzügyi értelemben változatlan feltételekkel kiszolgálják. Tehát például a korábban felvett hitelek kifutását nem érinti a bank kivonulása. A hitelek értékesítésének megszüntetése a gyakorlatban azt jelenti, hogy a személyi kölcsön iránt most benyújtott kérelmeket május 30-ig feldolgozzák, de új hiteligényléseket nem fogadnak be, míg „áruhitelek esetében partnerenként eltérő időpontban, szerződéses kötelezettségeinknek eleget téve fog megszűnni az értékesítés”.

A HSBC-nek biztosított áruházaiban kizárólagosságot eddig az Electro World, melynek tulajdonosváltását éppen ma jelentették be: az új tulajdonosnak most nyilván új pénzintézeti partnert is kell keresnie. Jelentős volt még az HSBC hitelező bankként a Media Marktnál is, de ott szerepe nem volt kizárólagos.

Miután a HSBC nem tervezi, hogy egyéb üzletágakba fektessen be Magyarországon, a vállalatot fokozatosan leépítik. Teljes bezárását 2012-re tervezik, akkora a jelenlegi 282 fős dolgozói állomány minden tagját elbocsátják. Erről a cég a kérdésünkre azt közölte: „megfelelő létszámú csapatot fogunk fenntartani az ügyfélszolgálaton illetve az üzlet hatékony leépítésére. Aktívan keressük a dolgozók Magyarországon kívüli foglalkoztatásának lehetőségét a HSBC Csoport más részein”.

A londoni cégvezetés május első napjaiban döntött a magyarországi tevékenység felszámolásáról. Az Index úgy tudja, indoklásuk szerint a magyar gazdaság jelenleg nem garantálja a HSBC magyarországi terjeszkedését, működését, fenntartását, ehelyett inkább a lengyel és orosz piacra koncentrálnak. A cég a tevékenységének megszüntetéséről a PSZÁF felé már megtette jelentési kötelességét.

Kilenc fiók bezár

A hitelek értékesítésének leállítása azt is jelenti, hogy hamarosan bezár a HSBC jelenleg működő kilenc magyarországi – három budapesti, valamint békéscsabai, debreceni, kecskeméti, miskolci, pécsi és szegedi – fiókja. A cég közölte: a múlt héten értesítette a munkavállalókat, valamint folyamatban van az üzleti partnerek tájékoztatása is.

Szemben az árral

A HSBC kivonulása egyedi eset, az utóbbi években Magyarországon inkább bankalapítások voltak jellemzőek. Az Oberbank például 2007 óta terjeszkedik Magyarországon, az elmúlt hetekben jelentették be újabb fiókok nyitását. Az AXA 2007 márciusában jött vissza Magyarországra az ELLA Bank megvásárlásával. Egy évvel korábban 2006-ban alapították a Bank Pluszt és az Allianz Bankot is. A tavalyi évre is jutott egy bankalapítás, az SPE Bank, amely egyelőre csak az engedélyt kapta meg, fiókot még nem nyitott.

Nagyobb kivonulásként a bankpiacon az utóbbi öt évből csak az Általános Értékforgalmi Bank esetét lehet említeni, az utolsó ÁÉB-fiókot 2007 májusában vette át a Volksbank. Régebben a Rabobank és a Societe Generale hagyta el az országot, illetve ANB Amro Bank, utóbbi hazai leányát a KBC-nek (a K&H anyabankja) adta el.