Júliusban ismét drágul az áram

2009.06.18. 05:52 Módosítva: 2009.06.18. 06:18
Eltérő mértékben emelkednek az árak az egyes szolgáltatási területeken. A piacnyitás miatt van, ahol nem lesz áremelés, de az E.On tarifái várhatóan 7,5 százalékkal nőnek. Az áfaemelés miatt ott is többet fizetnek, ahol a szolgáltató nem drágít.

Július elsejétől érzékeli a lakosság a villamosenergia-piaci nyitás első olyan komoly hatását, ami már az egyetemes szolgáltatók áraiban is jelentkezik, vagyis azt, hogy az egyes cégek más és más áron szolgáltatnak. Ez azt jelenti, hogy az egyetemes szolgáltatók a beszerzési portfóliójuk alapján - melyet a Magyar Energia Hivatal ellenőriz - eltérő árat állapíthatnak meg.

Július elsejétől így az E.On szolgáltatási területén a lakossági fogyasztók átlagosan 7,5 százalékos, a Démász területén pedig 4,6 százalékos termékdíjemeléssel szembesülnek. Egyelőre úgy tűnik, hogy az Elmű és az Émász nem él az áremelés lehetőségével - tudta meg a Napi.

További rossz hír a fogyasztóknak, hogy az 5 százalékpontos áfaemelés tovább emeli az energia végső árát. Mindezek ismeretében júliustól a kisfogyasztók végfelhasználói, tehát bruttó árai az egyes tömbtarifában 44-47, a kettes tömbtarifában 45-48 forint/kilowattóra között alakulnak.