Nem lesz rögtön olcsóbb az áram

2008.03.19. 12:28
Középtávon érhető el az a cél, hogy az áramár ne legyen az indokoltnál magasabb – hangzott el azt követően, hogy Gyurcsány Ferenc egyeztetett a jegybank, a versenyhivatal vezetőivel, valamint több kormánytaggal. Az MVM-et biztosan darabolnák, a MAVIR, mint rendszerirányító, illetve a hozzá tartozó vagyon, a vezetékhálózat nem maradhat a cégcsoporton belül.

Néhány kérdés eldőlni látszik, számos azonban továbbra is nyitva maradt a kormány tervezette árampiaci átalakítással kapcsolatban. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerda reggel egyeztett a gazdasági és a pénzügyminiszterrel, valamint Simor András jegybankelnökkel, Nagy Zoltánnal, a Gazdasági Versenyhivatal elnökével és Horváth J. Ferenccel, a Magyar Energiahivatal elnökével.

A GVH vezetője kijelentette: javaslatuk szerint a MAVIRT, mint a rendszeirányításért felelős céget, illetve az alaphálózatot (az országot behálózó fővezeték-hálózatot) le kell választani az egyben termelőként és kereskedőként is meghatározó piaci szerepet játszó Magyar Villamos Művek Zrt.-ről. A kormány ebbéli eltökéltségét megerősítette Kákosy Csaba gazdasági miniszter is. Továbbra is cél azonban az MVM tőzsdére vitele – derült ki.

Arra egyelőre nincs válasz, mi lehet a rendszerirányítás illetve a vezetékhálózat jövője. A rendszerirányítás függetlenségét az EU is szorgalmazza. A rendszerirányító felelőssége az áramszállítás, továbbítás speciális jellemzőivel kapcsolatos: a rendszerben minden pillanatban annyi áram lehet, amennyit el is használnak, ez azt jelenti, hogy napi, illetve napon belüli folyamatos tervezést igényel a tapasztalatok alapján a fogyasztás alakulása, illetve annak biztosítása, hogy a kívánt mennyiség – a különböző beszállítók, azaz erőművek megfelelő kapacitásának beállításával, rendelésével – mindig rendelkezésre álljon. A piaci szereplők szerint kifogásolható, ha a rendszerirányító keze adott esetben saját anyacége felé hajlik, de önmagában az ott felgyülemlő információhalmaz is értékes.

Nem egyértelmű azonban, és erre ma sem született válasz, hogy a rendszerirányítást, illetve a százmilliárdos nagyságrendű értéket képviselő vezetékhálózatot egyben tartanák-e vagy sem. Ha igen, nehéz elképzelni, hogy a fenti érvelés alapján szakmai befektető kezébe kerülhet cég, ugyanakkor tény, hogy a hálózati díjak stabil nyereséget garantálhatnak a leendő tulajdonosnak. Nyilvánvaló lehetőség egy önálló állami vállalat létrehozása is.

Az MVM szerkezeti átalakítása biztosan nem érinti a Paksi Atomerőművet, az az MVM holding része marad. A kormány megerősítette, tőzsdére kívánja vinni az MVM egy részét.

A szerkezeti átalakításon túl a nyáron elfogadott új villamos-energia törvényt is módosítanák. Kákosy Csaba gazdasági miniszter szerint a jelentős piaci erőfölénnyel rendelkező szereplők vizsgálatával illetve a kötelező áramaukciókkal kapcsolatos paragrafusok módosítására kell elsősorban számítani.

A kormány fellépésének fő célja az, hogy az áram ára ne legyen az indokoltnál magasabb. Ezt azonban, jelentették be, csak középtávon látják elérhetőnek. Simor András jegybank elnök, üdvözölve a tervezett átalakítást jelezte, hogy az áram árában több meghatározó tényező érvényesül, egyebek között az olajár, mely egyre emelkedik.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla