4,2 százalékos hiányt vár Magyarországon az OECD

2009.06.24. 13:12 Módosítva: 2009.06.24. 14:23
A nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint a kelet-európai gazdaságok az EU egészével együtt romlanak idén, de jövőre már több keleti tagországban javulás várható.

A nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint a kelet-európai gazdaságok az EU egészével együtt romlanak idén, de jövőre már több keleti tagországban javulás várható.

A gazdasági visszaesést 10 százalék fölötti munkanélküliség és duzzadó költségvetési hiányok kísérik és követik, úgyhogy gyors kiigazításra lesz szükség, amint visszatér a gazdasági növekedés, olvasható az OECD szerdán megjelent térségi előrejelzéseinek kommentárjában.

Az új előrejelzés szerint Magyarország mély recesszióra számíthat idén, főleg az euróövezeti gazdaságok visszaesése miatt, de jövőre csökken a romlás. Az infláció az idén gyorsulhat az adóemelések és a gyengébb forint miatt. Tíz százalék fölötti munkanélküliség várható, és a gazdaság továbbra is sérülékeny a háztartások nagy devizaadóssága miatt, írták az OECD elemzői.

A befektetők bizalmának visszanyeréséhez rendezni kell a költségvetés helyzetét, írták, hozzátéve, hogy az OECD idén 4,2 százalékos államháztartási hiányra számít Magyarországon a GDP-hez képest (a kormány 3,9 százalékot ígért az IMF-nek.) Hozzátették: a befektetői bizalomra jövőre csapást mérhet, ha a választások nagyobb közkiadásokat indítanak be.

Az OECD szerint a Magyar Nemzeti Bank idén már nem csökkenti alapkamatát.

Hazai össztermék (GDP) 2009 2010
OECD- tagok
Csehország -4,2 1,4
Magyarország -6,1 -2,2
Lengyelország -0,4 0,6
Szlovákia -5,0 3,1
Nem OECD-tagországok
Észtország -13,9 -0,7
Szlovénia -5,8 0,7

Szlovákiáról azt írták az OECD elemzői, hogy az export összeomlása idén nagy visszaesésbe taszítja a szlovák gazdaságot, de jövőre az ottani növekedés a leggyorsabb lehet az OECD európai tagjai között, ha a világkereskedelem az előrejelzéseknek megfelelően föllendül. Az adóbevételek csökkenése és a gazdaságösztönző intézkedések miatt még jövőre is 6,3 százalékos államháztartási hiány várható Szlovákiában a GDP-hez képest, ennek ellenére a külföldi cégek jegelik szlovákiai beruházásai terveiket, és a munkanélküliség elérheti a 13 százalékot jövőre, a legnagyobbnak ígérkezik az EU új tagországai közül.

Az OECD szerint a lengyel GDP szenvedi meg a legkevésbé a világválságot, mert kevésbé ráutalt a nyugat-európai keresletre, de a viszonylagos szinttartás ára a jövőre már várhatóan 7,6 százalékos államháztartási hiány a GDP-hez képest, ami jelentős kiigazítást indokol majd a későbbiekben.