Kit támogatnak a legnagyobb adózók?

2009.07.01. 15:38 Módosítva: 2009.07.01. 16:27
Tavaly 22 375 civilszervezet jutott pénzhez a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásából. A legtöbbet, csaknem négyszázmilliót a Gyermekrák-alapítvány kapott, a legkevesebbet, 145 forintot a Kiskassáért Német Egyesület. A leggazdagabb támogatója egy református iskola könyvtárának volt, a legkevesebb adót a faluszövetségnek pénzt felajánlók fizetik. Hatszáz szervezet csak egy embertől kapott pénzt, tizenegy viszont több mint tízezertől.

Lövészklub, dalkör, polgárőrség is szerepel azon a négyszáz oldalas, többségében egyesületeket, közalapítványokat és alapítványokat tartalmazó listán, amire az APEH kigyűjtötte a személyi jövedelemadó egy százalékából részesülő civilszervezeteket. A június eleji adatok szerint összesen 22 375 ilyen kapott adófelajánlást, a teljes összeg 9,2 milliárd (pontosan 9 207 185 374 ) forint.

A legtöbb pénzt – az elmúlt évek hagyományainak megfelelően – gyermekek megsegítésére, elsősorban beteg gyermekek gyógyítására, rehabilitációjára, kezelésére létrehozott szervezetek kapták. A lista éllovasa csaknem négyszázmillió forinttal ezúttal is a Gyermekrák-alapítvány lett, a begyűjtött pénz a kétszerese annak a 196 millió forintnak, amit a második helyezett Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kapott.

Összesen hét szervezet kapott legalább százmilliót, ebből csak egy – a harmadik lagnagyobb felajánlást begyűjtő Rex Kutyaotthon Alapítvány – nem foglalkozik gyermekekkel. További hét szervezet kapott legalább ötvenmilliót, azok között is csak egy van, amely nem gyermekes szervezet, a 66,8 milliót begyűjtő Magyar Rákellenes Liga.

Állatkert, hit, japán nyelv

Az intézmények közül a fővárosi állatkert szerepelt a legjobban: 31,7 milliót kapott, ami a huszadik legmagasabb összeg (de ha ehhez hozzávesszük az állatkert alapítványának adott még tizenkilencmilliót, akkor több mint ötvenmillió ment az állatkertnek). A kulturális célú szervezetek közül a fővárosi Hit és Erkölcs Kulturális Alapítvány kapta a legtöbb pénzt, 29 millió forintot (22. hely), de kiemelkedik a japán nyelv oktatásáért létrehozott alapítvány tizenhétmilliója is, különösen azért, mert azt mindössze 173-an adták össze.

Az szja 1%-ából a legtöbb és a legkevesebb pénzhez jutó tíz szervezet(Forrás: APEH)
Az szja 1%-ából a legtöbb és a legkevesebb pénzhez jutó tíz szervezet
(Forrás: APEH)

Utóbbi azt jelenti, hogy a japán nyelvi képzést missziónak tekintők fejenként 98 192 forintot adományoztak, vagyis személyenként 9,8 millió forintnyi szja-t fizettek tavaly. Ez jóval több annál, mint amennyit – az egyházi adományokról készült elemzésünk alapján – a leggazdagabb koreaiak átlagosan adóznak hazánkban. A civilszervezeteknél az egy főre jutó (fajlagos) támogatások listáján azonban a fejenként 98 192 forintos felajánlás még a legjobb tízbe kerülésre sem volt elég.

Gazdag barátok

Ennek ellenére a koreaiak nemcsak akkor bőkezűek, ha az egyházuknak kell adni: a Magyar–Koreai Baráti Társaság a Barátságért és Együttműködésért Közhasznú Egyesület 31 embertől több mint ötmillió forintot kapott, vagyis fejenként 166 ezer forintnyi adószázalék jutott neki. Ezzel azonban a fajlagos listán csak a hetedik lett. Az első helyen egy több mint ötvenmillió forintnyi szja-t fizető adózónak köszönhetően egy csurgói iskolai alapítvány végzett.

A csurgói Csokonai református gimnáziumban működő Matoltsy Könyvtárpártoló Alapítvány 576 580 forinthoz jutott az adószázalékokból. Pontosabban itt a többes szám nem indokolt, egyetlen adózótól kaptak ennyi pénzt. A második, harmadik és negyedik helyen is olyan szervezetek végeztek, amelyek egy-egy embertől kaptak nagyobb összeget. Az ötödik lett az utcán kallódó fiataloknak éjszakai sportklubot működtető Magyarországi Éjféli Sportbajnokság Egyesület, amely két embertől kapott fejenként 215 ezret, majd a Kárpátok Nemzetközi Alapítvány, amely háromtól személyenként 186 ezret.

Az egy főre jutó felajánlások legnagyobb és legkisebb összege
Az egy főre jutó felajánlások legnagyobb és legkisebb összege

A fejenkénti adományokból összeállított lista legjobbjai egy-két adózótól kaptak pénzt. Összesen 71 szervezet kapott legalább ötvenezer forintot egy felajánlásból, ebből csak negyvenháromnak ajánlottak fel többen is pénzt, ebből csak tizennégynek legalább tízen, és csak kettőnek több mint százan (utóbbi kettő a már említett japánoktatási alapítvány és a budapesti francia líceum alapítványa).

Bútorgyári nyugdíjasnak nem jó lenni

Igaz ugyanakkor, hogy az egy adózóra jutó legkisebb összegek is jellemzően néhány felajánlásból jönnek össze. A legrosszabb ötven eredményt produkáló szervezeteknél csak négy van, amelynek tíznél többen ajánlottak fel pénzt, a legrosszabb százban is csak tizenhét, és csak egy, amelyik száznál is több embertől kapott adószázalékot (az encsi bútorgyártó dolgozók jóléti és kulturális alapítványának 122 embertől jött össze nem egészen kilencvenezer forintja).

A sereghajtó a szentkirályi székhelyű Magyar Faluszövetség lett: a szervezetet négyen támogatták összesen 322 forinttal, vagyis az egy főre jutó átlagos adomány 80,5 forint volt; eszerint a faluszövetség mecénásai 8050 forintnyi adót fizettek tavaly a 2007-es jövedelmük után. A fajlagos lista második legkisebb összegét a Kiskassáért Német Egyesület produkálta: a szervezet egy adózótól 145 forintot kapott. Náluk ez a végösszeg is egyben, ez a legkevesebb egyébként, amihez civilszervezet az adószázalékokból jutott.

A rockzene rajongói sem nagy adózók: a harmadik legrosszabb egy főre jutó felajánlást harmincegy adózótól a tiszaburai Have-Rock Kulturális, Sport és Szabadidős Egyesület kapta, de a tolnai kajakosok és egy pécsi egészségügyi alapítvány is elenyésző összegű felajánlást kapott (ráadásul mindketten csak egy adózótól, így ez a két szervezet végzett az abszolút lista két utolsó előtti helyén is).

Nincs tömegbázisuk

Az egyébként korántsem egyedi eset, hogy egy szervezet csak egyetlen adózó kegyét nyeri el. Tavaly 613 olyan szervezet volt, amelyik egy felajánlást kapott, és további 664, amelyk kettőt. A huszonkétezer támogatott szervezetnek nagyjából negyede, 5392 tíznél kevesebb adózótól kapott felajánlást, csak 2651 olyan volt, amelyet legalább százan, és mindössze 125 olyan, amelyiket legalább ezren támogattak. Az egytámogatós szervezetek többsége vidéki, de köztük van – ráadásul az egyik legkisebb összeggel – a budapesti Magyar Megújulóenergia-szövetség.

A jelentősebb támogatottságú szervezetek – vélhetően pont azért, mert a nekik felajánló adózók a társadalom legkülönbözőbb csoportjaiból kerülnek ki – jellemzően az egy főre jutó felajánlások középmezőnyében vannak. A legalább ötezer felajánlásból pénzhez jutó alapítványok és egyesületek így átlagosan háromezer–nyolcezer forintot kaptak egy-egy adózótól. Az ezernél több felajánlásból pénzt szerzők között is csak a budapesti Menhely Alapítvány kapott fejenként több mint tízezer forintot. A sokak által támogatott szervezeteknél a másik végletet a Nemzetközi Bibliakutatók Társasága jelenti: több mint négyezer adózótól fejenként 2897 forintot kapott.