Visszatér a 240 forintos euró?

2009.07.02. 06:58 Módosítva: 2009.07.02. 11:30
A forint árfolyama egy technikai elemzést végző automatikus rendszerben jelentős erősödésre utaló formációkat rajzolt mind az euróval, mind a dollárral szemben. A gépi prognózis szerint jöhet a 180 forintos dollár és a 240 forintos euró.

A forint-dollár grafikonján egy folytatólagos gyémántalakzatnak nevezett formára hívta fel a figyelmet a Recognia Alert Wire elemző szoftvere. A forint-euró árfolyamban pedig egy úgynevezett kifejlett fej-váll alakzatra. Az automata számos pénzügyi piacon követi nyomon az árfolyamok alakulását, s automatikus jelzést küld, ha valahol felismerhető formáció rajzolódik ki, egyúttal közli az ebből számított célárfolyamokat is.

Az euró-forint árfolyamban kirajzolódó fej-váll alakzat a Bloomberg szerint 116 nap alatt rajzolódott ki, és durva forinterősödést jelez. A techinikai indikátorok elemzése során a szoftver arra következtetett, hogy a forint a 237-242 forintos sávba erősödhet a közös európai devizával szemben.

A dollár-forint grafikonon felfedezett gyémánt alakzatból az következhet, hogy az amerikai fizetőeszköz a 179-182 forintos tartományba gyengül a forinttal szemben.

Ezek a mozgások ugyan meglehetősen durvának tűnnek a jelenlegi 270 és 193 forintos árfolyamokhoz képest, ugyanakkor tény, hogy a forint elmúlt napokban bemutatott emelkedése a piaci szereplőket nem igazán lepte meg.

A tőkepiacokon az elmúlt hetekben kialakult sávozó kereskedés ugyanis kereskedők elmondása szerint kedvez az úgynevezett carry-trade ügyleteknek, melyek során a befektetők alacsony kamatozású devizákat adnak el magasabb kamatozású devizák ellenében, s a kamatkülönbözetet zsebre teszik. A carry trade devizák közül a japán jen és a svájci frank a legkedveltebb eladott instrumentum, míg a magas kamatozásúak között a toplistán ott szerepelhet a forint is.

Ráadásul egy fontos kockázatot a svájci jegybank az elmúlt hetek során kezd kilőni beavatkozásaival. A monetáris testület legutóbbi fellépésével nyilvánvalóvá tette, hogy a frank további erősödése a svájci gazdaság érdekei ellen hat, ezért gyakorlatilag korlátlan mennyiségben hajlandó frank-likviditással elárasztani a piacot azz alpesi deviza erősödésének megakadályozása érdekében.

A forint mindenesetre a szerdai erősödésével olyan szinteket ütött át az euróval szemben - ez a 272 körüli régió -, amelyek már többször is megállították hegymenetében. A kurzus késő délután már 269 forinton járt, ez január eleje óta nem látott szint.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint a pozitív nemzetközi hangulat mellett a régiós lendület is segítette a forintot, amelynek eurójegyzése késő délután a 270-nél húzódó támaszt is ledöntötte. Ugyanakkor szerinte a jelenlegi szintek eltúlzottak, így nem tartana meglepőnek egy 275-ig való visszapattanást sem. De ameddig pozitív a nemzetközi hangulat addig akár újabb lokális csúcsokat is dönthet még a kurzus.