Így fizetjük vissza az óriáshitelt

2009.07.24. 15:42
A tavaly ősszel Magyarországnak adott, közel 20 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomag eredetileg 4 éves futamidejű volt, de a mai napon egyértelművé vált, hogy a futamidő 5 évre növekedett. Az is kiderült, hogy augusztus elsejétől a magyar fél döntésén múlik, hogy igénybe veszi-e a módosuló feltételek szerinti hitelkamat számítást. A kérdésről a pénzügyminiszter a napokban fog dönteni.

Egy éves haladékot adott nekünk a Nemzetközi Valutaalap (IMF) arra, hogy megkezdjük a hitel törlesztését és a futamidő is egy évvel kitolódott. A türelmi idő és a futamidő egy évvel kitolásának lehetőségét – nemcsak Magyarország esetében – az IMF igazgatósága március végén meghozott döntése alapozta meg, bár erre a pénzügyminisztérium nem hívta fel eddig a figyelmet.

Egy ma közzétett PM sajtóközlemény szerint "Az IMF igazgatósága által márciusban hozott döntések áprilistól, illetve májustól részben automatikusan hatályosak (futamidő, türelmi idő és rendelkezésre tartási jutalék, programszerű feltételrendszer modernizálása), bizonyos pénzügyi feltételek (kamatfelár) pedig augusztus 1-jével választhatóak".

Az IMF egyoldalú döntése értelmében "egy évvel hosszabb a visszafizetés ideje (3 év és 3 hónap türelmi idő, 5 év futamidő), és a rendelkezésre tartási jutalék, valamint a kamatfelár sávos rendszere is átalakul. Az utóbbi a tagországok számára választható feltétel, vagyis a tagország dönthet a régi kamatfelár struktúra változatlan alkalmazása mellett is" - fogalmaz a közlemény.

Pichler Ferenc, a tárca sajtófőnöke a Portfolio.hu-nak elmondta, hogy az IMF-től különböző időpontokban lehívott hitelkereteket önálló hiteleknek kell tekinteni és a módosuló türelmi időt, illetve futamidőt ezekre a külön hitelekre kell értelmezni. Ez azt jelenti, hogy a tavaly novemberben lehívott első, közel 5 milliárd eurós részlet törlesztését 2011 eleje helyett 2012 elején kell elkezdeni (így jön ki a 3 év és 3 hónap), a törlesztésre 8 negyedév (2 év) alatt egyenlő részletekben kell megtenni. Ebből az következik, hogy mivel az utolsó IMF-hitelrészlet várhatóan jövő tavasszal érkezik, így a hitelcsomag teljes visszafizetése 2015 nyarára tolódik.

A türelmi idő fogalma szerint a hitel tőke részének törlesztése tolódik későbbre, de ezen periódus alatt a hitelre érvényes kamatot fizetni kell.