273 forint az euró

2009.08.07. 13:22
A héten 265 forint alá is benézett az euró árfolyama, de elemzők már akkor figyelmeztettek: a nemzetközi hangulat apró változásai is bármikor gyengíthetik a forintot, így nem meglepetés, hogy visszatértünk a 270 feletti tartományba.

Július 23-án ért hosszabb idő után először 270 forint alá az euró ára, majd e hét hétfőn 265 alá is benézett az árfolyam, nyolc hónapos csúcsra érve ezzel. Az Index által megkérdezett elemzők már akkor figyelmeztettek: nem várható, hogy tartósan itt tud maradni a magyar deviza. Ugyanakkor komolyabb gyengülést sem vártak, Szántó András, az Equilor devizaüzletágának vezetője szerint az egyébként mindig nehezen belőhető egyensúlyi árfolyamot ma 270-280 közé lehetne tenni.

Ahogy az elmúlt hetek erősödését, úgy a mostani gyengülést is nemzetközi okokkal magyarázhatjuk, a forint együtt mozog több feltörekvő piaci devizával.

A Portfolio.hu szerint a gyengülés mögött leginkább hangulati tényezők állnak. Bár a fellendülésre utaló jelek továbbra sem egyértelműek a világgazdaságban, igazából nem rosszabb az összkép, mint egy héttel korábban. A magyar fundamentumok is vegyesek: az ipari termelésben megállt a zuhanás, a külkereskedelem rekordtöbblete egyszerre tanúskodik a gazdaság elképesztő tempójú alkalmazkodásáról, és a recesszió mélységéről. Utóbbi sajnos a költségvetést is próbára teszi, erősödik a gyanú, hogy az idei hiányszám nem jön össze további intézkedések nélkül, ekkor pedig a jövő évi büdzsében is további szigorításokra kell számítani.

Bár a válság idején a forint hullámvasúton ül, arra csak rendkívül rossz hírek mellett kell számítani, hogy az árfolyam újra 300 közelébe gyengül. Az elmúlt három hónapban a forint 290 és 265 közötti tartományban mozgott, és azon belül is erősödő tendenciát mutatott.