265 forint alatt az euró

2009.08.03. 16:28
Már kora délután tesztelte a 265-ös szintet a piac, a forint erősödése kettő óra körül azonban még nem volt elég lendületes. Másfél órával később viszont határozott forinterősödéssel 265 egység alá került az euró ára. A következő napokban még jöhet további erősödés, de hosszabb távon ne várjunk ennyire erős forintot, ami egyébként nem is könnyíti meg a recesszióból való kilábalást.

Az év elején volt utoljára ilyen erős a forint, hétfő délután a bankközi piacon 265 forint alá került az euró ára, 264,50-en is kereskedtek, majd 264,60-70 körül látszott beállni az árfolyam.

Ahhoz képest, hogy mi volt márciusban, amikor is az euró 317 forintba is került és a pénz- és tőkepiacok az összeomlást árazták, ahhoz képest meglepőnek tűnhet, hogy a forint euróval szembeni árfolyama benézett a 265-ös szint alá – kommentálta a mai eseményt Duronelly Péter. A Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója hozzáteszi: a forint elmúlt másfél-két hónapban produkált mozgását tekintve azonban egyáltalán nem lehetünk meglepve a 265 alá beerősödő forinton. A világon eluralkodott az optimizmus, a befektetők a gazdasági növekedést árazzák, a tőzsdék lassan öt hónapja szárnyalnak, erre pedig ráerősít egy magyar makrogazdasági történet, nevezetesen, hogy a belföldi recesszió javában tart, a beruházások esnek, ez pedig az import drasztikus szűkülése révén jelentős külkereskedelimérleg-többlethez vezet. Ez a két hatást egymást erősítve a forintot is felértékeli.

Duronelly a 265-ös szintet inkább csak lélektaninak tartja, sokkal erősebb és a forint jövőbeli mozgását inkább meghatározza a 260-as kurzus. A befektetési igazgató úgy látja, a tőkepiacok nyugodtak, ezért aztán nagy gyengülésre nem is számít Duronelly, de azt sem gondolja, hogy tartósan a kritikus 260-as szint alá beerősödne a forint. Lehet, hogy egyszer-kétszer az ominózus szint alá szúr a kurzus, fals kitörést produkál, de inkább a mostani szint környékén ingadozhat az árfolyam.

Nem zár ki további erősödést Szántó András, az Equilor devizaüzletágának vezetője sem, de azt inkább a mostani "boldogság hangulat" következményének, túllendülésnek értékelhetjük, őszre már reálisabb árfolyamra, gyengébb forintra is számíthatunk. A szakember szerint bár a forint egyensúlyi árfolyamát nehéz belőni, az most leginkább 270-280 forint/euró között lehet, de piacra általában is jellemző, hogy egy-egy trendet felerősítve mindkét irányba hajlamos túllendülni ezen.

A mostani erősödés alapvetően nemzetközi okok magyarázzák, és nem is forintspecifikus jelenségről van szó: a dollár és a jen gyengül, míg a feltörekvő piaci devizák, a lengyel zloty és a török líra is emelkednek, alapvetően a tőzsdéket már hosszabb ideje uraló optimista hangulatnak köszönhetően. Utóbbival kapcsolatban Szántó András azonban szkeptikus: szerinte miközben a makroelemzők ugyan általában most is azt mondják, nem látni még a válság végét, nagy nemzetközi piaci szereplők is érdekeltek abban, hogy spekulációs célzattal túl jó hangulatot keltsenek és felverjék az árakat.

Az ősszel azonban könnyen fordulat jöhet, most több adatról, például az amerikai fogyasztás vártnál rosszabb alakulásáról nem látszik tudomást venni a piac.

A magyar kamatcsökkentés, a múlt heti egy százalékpontos vágás aligha gyengíti a forintot, hiszen nemzetközi összehasonlításban a 8,5 százalékos ráta még mindig nagyon magas. Mi most tértünk vissza a válság előtti kamatszintre, miközben szerte a világon mindenki jóval az alatt van már. Szántó András szerint így az év végéig várható további, akár 7-7,5 százalékos szintig tartó vágások sem lesznek hatással a forintra. Az árfolyam mostani, rövidtávú alakulásában viszont szerepet játszhat az, hogy ahogy a 315-316-os szintek nem voltak reálisak, úgy most sem az, hogy a 250-es tartományba erősödjön a forint, így a vállalatok könnyen nekiállhatnak eurót vásárolni.