Összeomolhat a japán mangalicapiac

2009.09.08. 00:20
A Pick szerint olcsó, Magyarországról érkező hamisítványok árasztották el a japán piacot, ami a magyar fajta ázsiai hírnevét is tönkreteheti. A Pick a minisztérium segítségét kéri konkurense ellen.

Kovács László, a szegedi Pick Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a magyar mangalica hírnevét veszélyezteti, hogy a termék egyik legfontosabb exportpiacának számító Japánban alacsony árú, rossz minőségű magyar mangalicahús jelent meg a helyi nagykereskedők kínálatában. Az Agrárhaszon.hu szakportálnak nyilatkozó szakember szerint a hamis mangalicahús is Magyarországról származik, de nem rendelkezik a Mangalica Szövetség igazolásával.

A Pick azért félti a magyar mangalica hírnevét Japánban, mert tavaly nyitott kirendeltséget Tokióban, és idén már 20-30 tonna mangalicahúst szeretett volna eladni a minőségi húsfogyasztásáról ismert ázsiai piacon. A mangalica kilója japánban 12 ezer forint körül van, míg az igazolással nem rendelkező húsok ára semmivel sem magasabb a normál sertéshúsnál, vagyis a hamis mangalicahús csökkenti az árakat, és az eddig exkluzívnak számító, csak különleges éttermekben és boltokban kapható húsfajta hírnevét is rombolja.

A Pick arra kérte levélben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot, hogy akadályozzák meg a véleményük szerint illegális húsexportot, sőt egy kiskunfélegyházi céget meg is neveznek, mint felelőst. A Pick a csak Kovács László véleményét közlő cikkben arra nem tér ki, hogy az olcsó mangalica minősége megfelel-e a követelményeknek, ahogy arról sem beszélnek, hogy a szállítás miatt kerül egy kiló mangalicahús 11 ezer forintba Japánban, vagy a Pick egyszerűen luxusterméknek árazta a magyar fajta húsát.