2024. június 21. 15:00
Szlovákia
Ukrajna
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország
Ausztria
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00
Hollandia
Franciaország

Még mélypont közelében az ipari termelés

2010.01.08. 11:19

Az ipari termelés 7 százalékkal csökkent 2009 novemberében az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal az előzetes adatok alapján pénteken.

Munkanaptényezővel korrigálva 9,3 százalékkal esett az ipari kibocsátás 2008 novemberéhez viszonyítva. Az ipari termelés 2009 első tizenegy hónapjában 19,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Mind a kiigazított, mind pedig a nyers tizenkét havi adat az ipari termelés visszaesésének lassulását mutatja, s egyformán a legkisebb csökkenés a egész tavalyi évet jellemző lejtmenetben. Az ipari termelés csökkenése 2008 októbere óta megszakítás nélkül tart, míg a munkanap tényezővel korrigált idősor januártól mutat folyamatos csökkenést.

Októberhez  képest 1,3 százalékkal csökkent a termelés volumene szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva. Az előző hónaphoz  viszonyított adat szeptemberben és októberben emelkedést mutatott, míg az első nyolc hónapban hullámzóan négyszer nőtt és négyszer csökkent.

Ha csak az éves volumenindex emelkedését néznénk, akár kitörő örömöt is érezhetnénk, hiszen a mutató az idén -25 százalékról az egy számjegyű tartományba tért vissza - írja a Portfolio.hu. Ez azonban csalóka, hiszen a jelenség mögött egyszerűen az áll, hogy a 2008 őszén beütött válság hatása szép lassan kikerül az éves indexből, és az utána következő jóval "iránytalanabb" időszak lesz meghatározó.

Ahogy az alábbi ábrán is látszik, az ipari termelés most is ötéves mélypontja körül van, de már kissé elmozdult a válság utáni egészen depresszív állapotból. Ez egyébként már arra is elég volt, hogy 2009 harmadik negyedévében a GDP változásához (a szektorok közül egyedülálló módon) az ipar pozitív módon járult hozzá.

0108ip2.gif

Ezt az óvatos emelkedő trendet törte meg a novemberi adat, amiből messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni. Azt eddig is sejthettük (ha másból nem, a rendelési adatok visszafogott tempójú emelkedéséből), hogy gyors kitörésre nem számíthatunk. Azzal valószínűleg a jelenlegi bizonytalan környezetben sokan kiegyeznének, ha az elmúlt hat hónap óvatos bizakodásra okot adó dinamikája kitartana.