Megregulázza a pénzügyi vállalkozásokat a PSZÁF

2010.04.07. 16:10 Módosítva: 2010.04.07. 16:12
Benyújtja közérdekű keresetét a Zee Capital Zrt. ellen annak tisztességtelen általános szerződési feltételei miatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete csütörtökön. A PSZÁF a pénzügyi vállalkozás általános szerződési feltételeit a fogyasztók védelmének érdekében támadja. Olyan szerződéses kikötéseket támad, mint a társaság számára indokolatlanul és egyoldalúan kikötött elállási és felmondási jog, vagy a díjak jogcímében, mértékében és rendszerében tapasztalható aránytalanság. A következő hetekben további hét pénzügyi vállalkozás ellen fog ugyanilyen indokkal közérdekű keresetet benyújtani a felügyelet.

A Zee Capital Zrt. egyike annak a tizenkettő pénzügyi vállalkozásnak, amelyeket a Felügyelet 2009. második felében kezdett vizsgálni. A társaság működésében és szerződéses gyakorlatában a felügyelet számos, fogyasztóvédelmi szempontból súlyos rendellenességet talált, ezért a hatósági fellépés, bírság kiszabása mellett szükségesnek ítélte közérdekű kereset indítását is.

Tisztességtelen feltételek

Ez rendes bírósági eljárás kezdeményezését jelenti, amelyet csak olyan, a vonatkozó jogszabályban meghatározott szervezetek nyújthatnak be, amelyek feladatai között szerepel a fogyasztói érdekek általános védelme.

A Felügyelet a Zee Capital Zrt. ellen benyújtott közérdekű keresetében olyan szerződéses kikötéseket támad, mint a társaság számára indokolatlanul és egyoldalúan kikötött elállási és felmondási jog; az opciós jog öt éven túli kötelező meghosszabbítása; az adós jogszabály által biztosított valamely jogról való általános érvényű és előzetes lemondásra kötelezése; a biztosítékok halmozott kikötése és ügyfelek hátrányára történő érvényesítése; illetve a díjak jogcímében, mértékében és rendszerében tapasztalható aránytalanság.

A keresettel a felügyelet azt kéri: a bíróság valamennyi fogyasztóra kiterjedő hatállyal érvénytelenítse a Zee Capital Zrt. üzletszabályzatában és kölcsönszerződéseiben alkalmazott, súlyosan tisztességtelen szerződési feltétételeket, és tiltsa el a társaságot e feltételek jövőbeni alkalmazásától.

Példát statuálni

A Felügyelet kéri azt is, hogy a bíróság kötelezze a társaságot a tisztességtelennek nyilvánított feltételek bírósági indoklással együtt történő nyilvánosságra hozatalára a Zee Capital Zrt. internetes honlapján, két országos napilapban, és egy szakmai lapban. A kért közzététel egyrészt a fogyasztók tájékoztatását szolgálja, másrészt iránymutatást nyújt a piac többi szereplője számára is, és így a nyilvánosság erejével segíti a fogyasztók általános érdekeinek védelmét.

Ha a PSZÁF pert nyer, akkor az érvénytelenített feltételek alapján az azzal érintett fogyasztók egyéni keresetet nyújthatnak be a Zee Capital Zrt.-vel szemben a bírósághoz káruk, egyéb jogsérelmük orvoslása érdekében.

Ezek a tisztességtelen pénzügyi vállalkozások

A mostani lépést további bírósági beadványok követik. Így a Felügyelet a jövő hét elején adja be a New Chance Zrt. egyes szerződési feltételei elleni közérdekű keresetét, az azt követő hetekben pedig további várhatóan 7, a korábbi vizsgálatban érintett pénzügyi vállalkozás szerződéses feltételei ellen készít elő ugyanilyen kereseteket. Ezek benyújtásáról a felügyelet tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.