Óriási kilengések a tőzsdén

2010.06.07. 09:46 Módosítva: 2010.06.07. 12:59
Hétfőn a nyitás után negyedóra alatt felfüggesztésig, 10 százalékot esett az OTP. Azóta öt százalék környéki mínuszig erősödtek vissza a bankpapírok, a BUX pedig 4 százalékos mínuszban van, de nagy kilengések jellemzik a kereskedést. A külföldi tőzsdék is zuhannak, a forint viszont nem kapott újabb pofont.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Egy óra előtt néhány perccel az OTP már jelentős pluszban volt. A bankpapír ára 4900 forint fölé emelkedett, árfolyama több mint 1 százalékos pluszban van. Ez azt jelenti, hogy a részvények napon belül – a délelőtti 4345 forintos, 10 százalékos mínuszt és felfüggesztést jelentő minimálárhoz képest – 11 százaléknál többet erősödtek. A kereskedés szinte csak az OTP-vel zajlik, a 34,4 milliárd forintból 30 milliárdot ennek a részvénynek a forgalma tett ki.

A vezető részvények közül a Mol 1,7 százalékos, a Richter 0,9 százalékos, az MTelekom 2,5 százalékos mínuszban van. Érdekes módon az OTP nem tudta felrántani a másik bankpapírt, az FHB csak 1270 forintig, 3,8 százalékos mínuszig emelkedett eddig.

Ez történt egyig

Az OTP árfolyama kora délután már pluszba lendült, az ára 4880 forintig emelkedett. Innen kissé enyhült, jelenleg 0,3-0,4 százalékos pluszban, 4850-4860 forint között születnek kötések a bankpapírra. A többi vezető részvény még mínuszban van – igaz, azok a múlt hét utolsó napjaiban nem estek akkorát, mint az OTP –, ahogyan a tőzsdeindex is. A délelőtt még 20 200 pont alatt is járó BUX azonban már átlépte a 21 000 pontos szintet, így délelőtti 5 százalék fölötti vesztesége 1 százalék körüli szintre csökkent.

A kezdeti nagy mínuszokból folyamatosan jönnek fölfelé a részvények. Az OTP árfolyama 11.45 körül már 4800 forintnál járt, bár még ez is 0,8 százalékos mínuszt jelent. A napi mélyponthoz képest a bankpapírok már így is csaknem 400 forintos emelkedésben vannak. A másik bankrészvény, az FHB nem mozdul az 1250 forintos árról, ami 5,3 százalékos veszteséget jelent.

A többi vezető részvény 2-4 százalékos mínuszban jár. A BUX 452 pontos mínuszban van, 20 836 pontos szintje csaknem 700 ponttal magasabb a napi mélypontnál.

A svájci frank ára dél előtt néhány perccel 207 forint alá esett, az amerikai dollár 240 forint körül jár, az euró 287 forinton van.

A délelőtti események

Hétfő reggel negyedóra alatt 10 százalékot esett az OTP-részvény ára a tőzsdén, automatikusan fel is kellett függeszteni a kereskedését pár percre. De nemcsak a bankrészvényt ütik a befektetők, szinte minden papír ára esik a budapesti börzén, a BUX járt már 5,2 százalékos veszteségben is.

A kereskedés újraindítása után 4-5 százalékosra szelídült az OTP-részvény által elszenvedett veszteség, de aztán megint közel 7 százalékosra dagadt a mínusz, majd 4 százalékra apadt megint. Tíz után nem sokkal már újra 5,5 százalék körüli mínuszban, 4600 forint alatt volt az OTP-árfolyam. A napi minimálára 4345 forint volt, ennél alacsonyabban tavaly augusztus 17-én – de akkor egy emelkedési folyamat részeként – járt az árfolyama (aznap 4341, tíz nappal korábban még 4000 forint körül volt a napi minimuma).

A mai tőzsdei lejtmenetnek hazai és külföldi okai is vannak. Csütörtökön egy szerencsétlen Kósa-nyilatkozat után indult be a zuhanás a hazai tőzsdén, pénteken erre még rátett egy lapáttal Szijjártó nyilatkozata. A hétvégén a kormány igyekezett nyugtatni a piacokat azzal, hogy tartja az idei költségvetésihiány-célt, azonban a befektetőket újabb impulzusok érték, amelyek pedig megint csak elkedvetleníthetik őket.

Vasárnap Szijjártó bejelentette, hogy mérlegelik az egykulcsos, 16 százalékos szja bevezetését, és bár nem szólt semmi részletkérdésről és költségvetési hatásról, de lapunk információi alapján becslésünk szerint ez az idei adórendszerhez képest 150-200 milliárd forinttal apasztaná a költségvetési bevételeket.

Rontja a tőzsdei hangulatot az is, hogy, mint beszámoltunk róla, a kormány tervei között szerepel, hogy új extraadóval sújtanák a bankszektort. Ez az OTP-részvényeseknek éppúgy rossz hír, mint az FHB-tulajdonosoknak, nem csoda, hogy a kisebbik bankpapír is esik: árfolyama 5,3 százalékos mínuszban 1250 forintnál volt negyed tizenegykor, ami lényegében a napi minimumnak (1249 forint) felel meg. A részvények többsége szintén mínuszban van, a Mol 3,1, az MTelekom 4, a Richter 2,7 százalékot gyengült negyed tizenegyig.

De a világban mindenhol borongós a hangulat a tőzsdéken. Pénteken az amerikai részvényindexek 3 százaléknál is nagyobbat zuhantak, ma reggel Ázsiában is vérengzés volt, és ebbe a sorba illik bele a magyar és az európai börzék mai eddigi teljesítménye is.

A térségi piacokon is mélyben vannak az indexek, bár a budapestinél valamivel jobb a helyzet. A Concorde brókereinek egy twittje szerint az athéni tőzsde 2,7, a moszkvai 3,8, a cseh és a lengyel 2 százalék körüli mínuszban van. Esik a bécsi és a frankfurti tőzsde is, az osztrák börzét a miénk hasonlóan a bankpapírok rántják lefelé.

A forint eddig nem kapott újabb pofont a csütörtöki és pénteki erőteljes gyengülés után. Ismert, két nap alatt elsősorban a szerencsétlen kormányzati kommunikáció hatására 272-ről 290-ig ment a forint euróban mért ára.

Hétfőn reggel még erősödéssel indult a kereskedés, az euró ára 287 forint alatt is volt, a svájci frank 205, a dollár 239 forint közelébe is ment. Délelőtt viszont újabb, bár enyhe gyengülés kezdődött, az egyébként a dollárral szemben – részben egy hétvégi elemzés hatására is – tovább gyengülő euró forintban számolt ára ismét 289-hez közelített, a dollár 241 forint fölé drágult, a frank csaknem 208 forintba kerül.