Mindenkinek a bankok pénze kell

Ez történt a gazdaságban az év 24. hetén

2010.06.19. 14:21
Kormánypárti politikust tenne a kormányt ellenőrizni hivatott, elvileg független számvevőszék élére a Fidesz, derül ki a héten. A fejlesztési banknak új elnöke lett, a 2013-ig kinevezett APEH-elnököt egy 2008-as ügy ürügyén támadja a Matolcsy-tárca, amely titokban tartja a költségvetési adatokat. Módosult a vagyontörvényünk, újra hatósági áras az energia, a bankadót Európa-szerte bevezethetik.

Megdöbbentő személyi javaslatot tett hétfőn a Fidesz: a kormánypárt képviselőjét, Domokos Lászlót jelölték az Állami Számvevőszék élére. Bár Domokos közgazdászként diplomázott 1988-ban, 1990 óta politizál, 1991 óta Fidesz-tag, 1998 óta a párt parlamenti képviselője. A Számvevőszék az Országgyűlés és a magyar állam pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve, ezért politikai függetlensége kiemelten fontos – lenne.

Legendás férfiak érkeznek

Domokos személyével nemcsak az a baj, hogy kormánypárti – és ráadásul egy korábbi Magyar Narancs-cikk szerint a közpénzekkel gáláns módon bánik, ha magáról van szó –, hanem az is, hogy trükközött a parlamenti költségtérítéssel. A politikusnak ugyanis van budapesti lakása, és választókörzetétől negyven kilométerre is, ennek ellenére havi 115 ezer forint lakhatási támogatást vesz fel.

A számvevőszék vezetőjeként ezután vélhetően jobban odafigyel majd a közpénzek átlátható és szabályszerű elköltésére. Dolga, ha a munkáját komolyan veszi, lesz is, legalábbis a nemzetgazdasági tárca egyik eheti lépése erre, némi sumákolásra utal. A Matolcsy György vezette minisztérium ugyanis a szokásokra fittyet hányva nem tartott sajtónyilvános beszámolót a múlt havi büdzséről és nem tett közzé költségvetési prognózist sem.

Előbb a hatalom, aztán az akarom

Matolcsy minisztériuma azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy "lapértesülés nyomán" – a Fideszhez közeli Magyar Nemzet egy cikkére hivatkozva – egy visszavont inkasszó ügyében vizsgálatot indított Szikora János APEH-elnök ellen. Szakértők szerint csak ürügy kell a felmentéshez.

A BUX és a vezetõ részvények árfolyamának változása
  23. heti záró 24. heti záró
BUX 21 277
21 371
OTP 5000
5100
Mol 17 700
18 610
Richter 45 400
43 050
Magyar Telekom 652
642

Ezt a véleményt erősíti, hogy a vizsgálat beindítása előtt négy nappal már jelent meg hír arról: Matolcsy a lehető legkorábban személycseréket hajtana végre az APEH élén, ám jogértelmezési probléma akadt az adóhatóság mostani vezetőjének, Szikora Jánosnak az eltávolítása körül. A vezetői megbízás határozott idejű, 2013-ig tart, ám Matolcsyék a kormánytisztviselőkről szóló törvénnyel azonnali hatállyal kirúgnák.

Beszédük egyenes

Ezzel a törvénnyel még vannak bajok – az államfő visszaküldte a parlamentnek –, a módosított vagyontörvény és az energia hatósági árassá nyilvánításáról szóló, képviselői javaslatra megalkotott törvény viszont már hatályba lépett.

Előbbi nyomán az MFB élén máris végrehajtotta a kormány a személycserét: a lemondást ígéretéhez híven felajánló Erős János helyett Baranyay László lett az állami bank új vezére. A képviselők törvénykezései lendülete tovább tart, a sportingatlanok értékesítését iletékmentessé tevő javaslatuk a legújabb.

Kockázat nincs

Míg illetékről lemondana, a bankadó ötletétől nem tágít a kormány. Az érintettek pedig szorgosan tiltakoznak, az alapkezelők az ország elhagyását is kilátásba helyezték, a biztosítók nagy többségét – 31-ből 25-öt – veszteségbe lökhet az új adó.

Nemzetközi szinten viszont tetszik a bankadó ötlete. Az Európai Tanács európai szintű banki különadó bevezetését fontolgatja. A svájci bankok viszont szépen gazdagodnak az egyre erősebb frankból, más dolog, hogy ez például a magyar devizahitelesek százezreit komoly aggodalommal töltheti el.

A szegedieket pedig az, hogy lapunk értesülései szerint nyár végére biztosan nem épül meg, és várhatóan hónapokkal év végére – vagy jövő év elejére – csúszik az M43-as gyorsforgalmi út Tisza-hídjának átadása. A város így ebben az évben még nem szabadul fel a román határt az M5-össel összekötő tranzitforgalom alól. A beszakadt M6-ost viszont egy héten belül rendbeteszik, aztán már csak a helyreállítás költségei miatt kell aggódnia az államnak vagy az utat építő cégnek.