Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

MFB-kommandó: összehangolt hatalomátvétel az állami cégeknél

2010.07.02. 16:05
Pénteken egyidőben három, állami autópálya- és közúthálózati céghez szállt ki az MFB rohamcsapata – értesült az Index. A több forrásból megerősített információink szerint az Állami Autópálya Kezelő Zrt. és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. épületébe érkező emberek azonnali hatállyal kitették irodájából a régi vezetést. A Magyar Közút Zrt.-nél az igazgatóságot is megszüntették.

Összehangolt akcióval vette át három nagy közúti infrastrukturális cég irányítását az új tulajdonos, a Magyar Fejlesztési Bank.

Lapunk több helyről megerősített információja szerint a 80-100 fős csapat gyakorlatilag rajtaütésszerűen foglalta el a céges irodákat. Mindezt az átadás-átvétel keretében bonyolították le, egyben leváltották a három állami cég, az Állami Autópálya Kezelő Zrt., a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt, valamint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezetőit. Nagy Attilának, Reményik Kálmánnak és Zsupponits Jenőnek visszavonták az elnök-vezérigazgatói megbízatását.

Az előzetes, csütörtökön kiküldött értesítésben az MFB leírta, mivel kell a cégek vezetésének készülni az átadásra. A cégvezetők mellett valamennyi vezető pozícióban szereplő ember döntési jogát megvonták.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Váci úti központjában még az épület ipari kamerahálózatát is kikapcsoltatták az akció idejére. Már a csütörtöki értesítő szigorúan megtiltotta a céges mobilok magánhasználatát, és azt is, hogy a telefonokkal hang- és képfelvételek készítsenek.

Az Index információi szerint a bankos csapat a délelőtt folyamán több cégvezetőt egyszerűen kitessékelt irodájából, elvette céges telefonját, autóját, és kizárta a vállalati intranetes hálózatból. A gyors foglalással egyidőben azonnal elkezdődött a cégek informatikai átvilágítása is.

A Magyar Közút Zrt.-nél a vezetőváltás mellett átalakították a menedzsment szerkezetét is. A 40 milliárdos cégnél megszüntették az igazgatótanácsot és egyszemélyi vezetést vezettek be. A vezér Kovács Ákos lesz.

A három érintett állami infrastrukturális cég eddig a közlekedési tárca felügyelete alá tartozott, a kormányváltás utáni egyik első törvénymódosítással viszont átkerült az MFB portfóliójába, irányítása alá.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.