Mégis igazat írt az Index

2010.07.05. 04:12 Módosítva: 2010.07.12. 17:26
Az adócsomagért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium nemrég azt írta, megalapozatlan, légből kapott információkat írtunk a formálódó adótervekről. Az immár nyilvános törvényjavaslat döntően megegyezik azzal másfél hete birtokunkba került munkaanyaggal, amely alapján a "légből kapott" cikkünk készült.

Légből kapott információk jelentek meg az Indexen az akciótervről – ezzel a címmel adott ki szűk másfél hete, egészen pontosan június 25-én délután öt óra tájban közleményt a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca a másfél nappal korábban, június 24-én dél körül megjelent, a formálódó adócsomagról írt cikkre reagált, de utalt a készülő bankadóval kapcsolatban írt cikkekre is.

A minisztériumi közlemény után egy héttel, múlt pénteken késő délután a miniszter, Matolcsy György terjesztette be a parlamentnek a kormány által elkészített salátatörvényt, amely az adócsomagot és a bankadót is tartalmazza. Most összehasonlítottuk a szűken vett adócsomagot a lapunk birtokában már a másfél héttel ezelőtti cikkünk írásakor is meglevő dokumentummal, hogy kiderüljön, mennyire voltak „légből kapottak”, „megalapozatlanok” információink. Természetesen nem voltak azok.

A minisztérium úgy fogalmazott, hogy „légből kapott értesülésen alapul az üdülők utáni idegenforgalmi adó helyett bevezetendő építményadóval foglalkozó rész.”

A valóság ezzel szemben az, hogy a bő egy héttel ezelőtti tervekben, az államigazgatási egyeztetés elején még az szerepelt, hogy idén eltörlik az üdülők utáni idegenforgalmi adót, de hogy az önkormányzatok ne járjanak rosszul, kivethetnek helyette építményadót. A dokumentumból világosan kiderült: a pénzügyi részleg álláspontjával szembehelyezkedett a Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, azt állítva, hogy alkotmányellenes lehet az építményadó július 1-jei kivetése, mert nem tartják be az adóemeléskor kötelező 45 napos, a kihirdetés és a hatálybalépés közötti időre vonatkozó szabályt. Mi is hasonlóan láttuk a kérdést. A probléma valós lehetett, a kormány az egyeztetések után jobbnak látta kihagyni a csomagból a kérdéses részt, így az önkormányzatok nem vethetnek ki idén év közben építményadót az üdülők után, de az idegenforgalmi adó sem szűnik meg.

A minisztériumi közlemény kiemelte, hogy helytelenül állítottuk, hogy az egyenes ági rokonokon kívül a házastársak, a mostoha vagy nevelt gyermekek öröklés és ajándékozás esetén elveszítik jelenlegi illetékkedvezményüket. Ennél a pontnál valóban figyelmetlenek voltunk, a másfél héttel ezelőtti dokumentum vonatkozó része szó szerint megegyezik a benyújtott törvényjavaslat szövegével, és mindkét anyag meghagyja a házastársak, nevelt vagy mostohagyerekek örökléskori illetékkedvezményét 20 millió forintos összegig.

A 12, indoklással együtt 20 oldalas, másfél héttel ezelőtti adótörvény-tervezet többi része egy az egyben visszaköszön a kormány által most benyújtott törvényjavaslatban, a lapunkban ismertetett elképzelések – így a csökkentett társaságiadó-kulcs határának év közi megemelése miatt kitalált, első látásra furcsa átmeneti rendelkezés, a lakásbérbeadás esetén a magánszemélyeket is megillető értékcsökkenési leírás, a teljesen megszűnő vagyonadó – bizony ott vannak a beterjesztett csomagban.