Vége a veszprémi ablaktörlőgyártásnak

2010.07.12. 07:29

Három év után bezárja veszprémi üzemét az indiai Ashok Piramal Grouphoz tartozó PMP, a termelést Prágába telepítik. Ezzel párhuzamosan az egykor a Bakony Művekhez tartozó Bakony Ablaktörlő-rendszerek Kft.-től csoportos létszámleépítéssel mintegy 70 dolgozót küldenek el, írja a Napi Gazdaság.

A céget még 2006 januárjában hozta létre az akkor már súlyos finanszírozási gondokkal küzdő, később a felszámolás sorsára jutott Bakony Művek Autóalkatrész-gyártó Zrt. A kezdetben mintegy 150 dolgozót foglalkoztató, évente átlagosan 1 milliárdos nettó árbevételt elérő társaság főként a Suzuki megrendelésére dolgozott, ám hamar kiderült, veszteségesen működik.

A céget alig egy évvel később a világ számos nagy autógyárát kiszolgáló, ablaktörlők mellett generátorokat, önindítókat, valamint olajszenzorokat is gyártó PMP-nek adták el, miután az úgy döntött, beszáll az európai ablaktörlőpiacba. Az anyavállalat akkoriban azt tervezte, hogy több mint félmilliárd forintos zöldmezős beruházással egy olyan korszerű és hatékony ablaktörlőgyártó üzemet épít Veszprémben, amely az egész kontinenst kiszolgálja majd.

Nagyjából ezzel egy időben a PMP Csehországban is bevásárolt. A Veszprémi Napló információi szerint ott a nagy hírű Pal céget vették meg. Egy darabig arról érkeztek hírek, hogy az ottani gyártást telepítik Magyarországra, ám később fordult a kocka. A tervezett beruházáshoz nem találtak megfelelő ipari területet, ám a döntő az volt, hogy a Suzuki újabb típusaihoz már nem szállíthatnak ablaktörlő rendszereket.