Hétszázmilliót tüntetett el a bérekből a Tesco?

2010.07.14. 09:51 Módosítva: 2010.07.14. 15:27

Elcsalta dolgozói bérének egy részét a Tesco Global Áruházak Zrt., írja a szerdai Magyar Nemzet. Amennyiben a gyanú megalapozottnak bizonyul, úgy dolgozói béréből akár hétszázmillió forintot csalhatott el – olvasható a lapban.

A cikk szerint ehhez az vezetett, hogy a hipermarketláncnál a papíralapú munkaidő-elszámolásról elektronikus elszámolásra álltak át. Csakhogy az átálláskor az új rendszerben kikapcsolták a rendkívüli munkavégzés bérszámfejtését. A rendkívüli munkavégzésért – ilyen például, ha hét napon belül áttervezik valakinek a rendes munkaidő-beosztását – a napi bér ötven, vagy száz százaléka jár a hatályos munkajogi szabályok szerint.

A rendkívüli munkáért járó bér elsíbolása a lap szerint azt jelenti, hogy csak 2009 szeptembere és 2010 májusa között 365 millió forintot nem fizettek ki mintegy tizennyolcezer Tesco-dolgozónak. Ha a gyanú beigazolódik, a múlt év februárjáig visszamenőleg a teljes ki nem fizetett javadalmazás elérheti a 700 millió forintot a dolgozóknak így ki nem fizetett összeg.

A lap cikk szerint az ügy először a Pest megyei rendőrségre került, amely a vizsgálat egy részében elutasította a feljelentést, más részébe pedig bevonta a vám- és pénzügyőrséget. Az elutasítás miatt a vám- és pénzügyőrség a Pest Megyei Főügyészséghez fordult, az ügyészség várhatóan a nyomozás lefolytatását fogja elrendelni.

A program egyelőre valóban nem tudja kezelni a hét napon belüli áttervezéssel kapcsolatos adminisztrációt, így az ezért járó plusz juttatást nem fizették ki – ismerte el a lap megkeresésére a Tesco, hozzátéve: dolgoznak a probléma megoldásán.

Frissítés: Az áruház szerdán napközben állásfoglalást adott ki a cikkben szereplő állításokkal kapcsolatban. Közölték: "a Magyar Nemzetben a mai napon megjelent állítások megtévesztőek, minden alapot nélkülöznek, ezért a Tesco jó híre védelmében megteszi a szükséges jogi lépéseket. A Tesco soha nem tévesztette és téveszti meg munkavállalóit, a vállalat alkalmazottai – beleértve a vezetést is – nem járt el törvénytelenül és nem folyamodott etikátlan eszközökhöz." A Tesco közölte azt is: "eddig egyetlen munkavállaló sem jelzett problémát, vagy intézett kérdést és egyetlen érdekképviseleti szerv sem kívánt az ügyben egyeztetni a vállalat vezetésével a fenti kérdésben".