Mumus az IMF, de legalább van postacíme

2010.07.26. 13:01 Módosítva: 2010.07.26. 13:27
A tőkepiacról mindig kockázatosabb hitelt felvenni, mint az IMF-től, ezért hosszabb távon érdemes lehet megegyezni a Valutaalappal. Ezt azonban csak egy hosszú távú program bemutatásával lehet - vélte Bod Péter Ákos a Duna televízióban.

Az idei hiánycél teljesülését igen, annak teljesítési módját viszont nem kérheti számon Magyarországon a Valutaalap - adott igazat Bod Péter Ákos a miniszterelnöknek.

A közgazdász szerint Orbán Viktor érvelése azonban csak 2010-re igaz. Ha hosszabb távra is szeretne megállapodni a kormány a nemzetközi pénzügyi szervezettel, be kellene mutatni azt a programot, amit a Valutaalap is finanszírozhatónak gondol.

Orbán korábban azt mondta: a jelenlegi helyzetben nem tartja szükségesnek, hogy egy új megállapodást kössön a kormány a Nemzetközi Valutaalappal. Ez azt jelenti, hogy a most futó hitelprogram októberben lejár és a korábban hangoztatott tervvel ellentétben nem fogunk új keretek között új hitelprogramról megegyezni a 2011-2012-es évekre.

Róna Péter szerint érthetetlen Orbán álláspontja

Róna Péter közgazdász szerint 2014-ig, a hitel visszafizetéséig nincs mód az IMF-el való kapcsolatok megszakítására. Kilenc részletben lehet lehívni a hitelt a Valutaalaptól, mi eddig hetet hívtunk le és a visszafizetés 16 részletben, 2014-ig történik meg. A 2008-ban aláírt szándéklevél olyan vállalásokat rögzít Magyarország számára, aminek a módosítása csak tárgyalás útján lehetséges. Továbbá a nemzetközi pénzpiacon Magyarország csak az IMF hitelesítése mellett juthat hozzá további finanszírozáshoz, az Európai Unióval való kapcsolat erre nem ad garanciát.

Bod Péter Ákos szerint a hazai devizatartalékok magasak, az ország nincs közvetlenül rászorulva a hitelre, de ha nincs megállapodás, és mégis fel kell venni hiteleket, akkor ezt a tőkepiacról kell megtenni. "Ez egy izgága, ingatag, hírekre erősen reagáló valami, aminek nincs címe, nem lehet velük beszélni. A Valutaalap ugyan mumus, de van postacíme, vezérigazgatója, lehet velük tárgyalni, ez biztonságot ad" - érvelt a szakember.

Bod Péter Ákos nem zárta ki azt sem, hogy a Magyarországgal szembeni fellépés lehet üzenet is Görögországnak, Spanyolországnak, Portugáliának, Olaszországnak - azoknak az államoknak, amelyek vagy megsértették a költségvetési hiány felső határértékét, vagy a körül vannak.