Elfogadták a lakáshiteleseket segítő hétpontos csomagot

2010.10.25. 22:01 Módosítva: 2010.10.25. 22:25
Az Országgyűlés által hétfőn elfogadott hétpontos javaslatcsomag szerint egyebek mellett a jövőben ötévente egy előtörlesztés és egy futamidő-hosszabbítás ingyenes a lakáshitelesek számára. A törvény kimondja a középárfolyam kötelező alkalmazását és azt, hogy a hitelszerződés az ügyfél számára kedvezőtlenül nem módosítható.

A képviselők egyhangúlag, 288 szavazattal hozták meg döntésüket, a szavazáson azonban nem vettek részt az ülésről korábban, a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló vita során kivonuló szocialista politikusok.

Az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosítása csak a magánszemélyek által felvett lakáscélú hitel-, kölcsön-, és lízing szerződésekre vonatkozik.

A törvény szerint a jövőben csökkennek az előtörlesztéskor felszámítható költségek felső határai: a jelenlegi 2,5, illetve 2 százalékról 1,5, illetve 1 százalékra. A futamidőből eltelt két év után az előtörlesztés ingyenes lesz azzal a megszorítással, hogy ötévente egy költségmentes előtörlesztésre jogosult a hitel felvevője. Ugyancsak ötévente jár egy ingyenes futamidő hosszabbítás is a lakáshitelesnek.

A parlament a törvény sürgős kihirdetését kérte az államfőtől.

Az indítvány egyes pontjai november végén, mások december közepén léphetnek hatályba.

A devizaalapú, vagy devizában nyújtott, de forintban törlesztett hitelek esetében a pénzügyi intézményeknek az általuk meghatározott deviza középárfolyamot, vagy - ennek hiányában, illetve választásuk alapján - a Magyar Nemzeti Bank által megállapított és közzétett hivatalos devizaárfolyamot kell alkalmazniuk.

A pénzügyi intézményeknek üzletszabályzatukban kell rögzíteniük a forint-deviza átszámítási módot, illetve azt is, hogy a forintban meghatározott összeg kiszámítására mely időpontban kerül sor.

A törvénycsomag értelmében a hitelszerződés az ügyfél számára kedvezőtlenül nem módosítható. Ez alól kivétel a kamat módosítása, de csak akkor, ha azt kormányrendelet megengedi. E körbe tartozik majd a jegybanki alapkamat változása, a refinanszírozási kamatlábak, a pénzpiaci indexek, a szabályozói környezet, illetve a hitelkockázat módosulása mellett a lekötött ügyfélbetétek kamatváltozása is.

A módosításuk után a késedelembe esett hitelfelvevők csak 90 napig kötelesek fizetni a késedelmi kamatot és egyéb többlet terhet, utána már csak a normál kamat és költség fizetésére kötelesek. A korábban felmondott szerződések esetében a 90 nap a törvény hatályba lépésével kezdődik.