Történelmi mélyponton a lakáshitelpiac

2010.11.30. 14:25
Az elmúlt hat évben mindössze egyszer, idén januárban vett fel az októberinél kevesebb lakáshitelt a magyar lakosság - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett adataiból. A lakossági betétállomány ugyanakkor az elmúlt hónapok csökkenése után emelkedett.

28,5 milliárd forinttal törlesztett több hitelt a lakosság októberben, mint amennyit felvett. A nyári lassú emelkedés után októberben csökkent a lakosság forinthitel-felvétele.

Csökkent a devizahitelezés

Utoljára a tél közepén vett fel az októberi 27 milliárd forintnál is kevesebb jelzáloghitelt a lakosság. Így ez az októberi szint az elmúlt közel hat év második legalacsonyabb értéke. Az újonnan kihelyezett jelzáloghiteleken belül a devizahitelek aránya 1,4 százalékra csökkent.

Októberben a kihelyezett jelzáloghitelek 62 százaléka lakáshitel volt, ezek összege 16,9 milliárd forintra rúgott, ami szintén a statisztikáinkban szereplő 2005. januárja óta eltelt csaknem hat év második legalacsonyabb összege. A téli hónapokra jellemző a lakáshitelek visszaesése, a friss októberi szám azonban még kevesebb új lakáshitelt sejtet az előttünk álló téli hónapokra.

Emelkedtek a hitelköltségek

Kedvezőtlen hír a lakáshitel-felvételt fontolgatóknak, hogy az egyedüli megoldásként szóba jövő forinthitelek hitelköltségei is emelkedni kezdtek októberben, és elérték a 9,81 százalékot. Igaz, az elmúlt hónapokban volt ennél jóval magasabb is a forinthitelek költsége, csakhogy akkor rendelkezésre álltak a devizahitelek is, melyekre most nem számíthat a hitelfelvevő.

A közelgő karácsonyi szezon kedvezhet a fogyasztási hiteleknek, ezekben sem volt tolongás azonban októberben: kevesebb mint 23 milliárd forint fogyasztási hitelt vett fel a lakosság, szemben a válságot megelőző években nem egyszer előforduló 100 milliárddal. A devizahitelek gyakorlatilag a fogyasztási hitelezésben is eltűntek.

A lakáshiteleknél tapasztalthoz hasonlóan a forint alapú fogyasztási hitelek költségmutatója is nőtt október folyamán, és meghaladta a 21 százalékot. Amint a Magyar Nemzeti Bank novemberi stabilitási jelentése is rámutatott: a közeljövőben nem elsősorban az alacsony hitelkereslet, sokkal inkább a bankok mérsékelt hitelkínálata miatt várható alacsony hitelezési aktivitás. A hitelköltségek enyhe emelkedése erre is utalhat.

Nőhet a devizahitel-állomány

Október végén a háztartások hitelállománya 8130,5 milliárd forintra rúgott. Mivel a hónap elejétől a hónap végéig a forint némi erősödése volt megfigyelhető, a devizahitelek aránya 66,7 százalékról 65,6 százalékra csökkent, az azóta bekövetkezett árfolyammozgások azonban ismét a devizahitel-állomány növekedését vetítik előre.

A betétek esetében említésre méltó fejlemény, hogy a korábbi visszaesés után nőtt a lakosság betétállománya, ez azonban elsősorban a látra szóló és folyószámla-betétek emelkedésének köszönhető. Ezek a nem lekötött betétek ugyanis 62,9 milliárd forinttal nőttek a hónap folyamán, aminek jó része a korábbi tapasztalatok alapján a közelgő ünnepek miatti vásárlási előkészületeknek is betudható.

A háztartások betétállománya október végén 7197,8 milliárd forintra rúgott, ennek 67 százaléka egy éven belül lekötött betét, csaknem 24 százaléka pedig lekötés nélküli betét volt.