Csak az AB mentheti meg a magánnyugdíjakat

2010.12.09. 14:16
A Stabilitás Pénztárszövetség azt kéri az Alkotmánybíróságtól, hogy soron kívül vizsgálja ki a nyugdíjrendszert érintő törvényeket. A kasszák szerint, ha az AB január 31-ig nem lép az ügyben – ez a visszalépések határideje –, a folyamat visszafordíthatatlan lesz, tehát biztosan vége lesz a magánnyugdíjrendszernek. A Fidesz nyugdíjvédelmi megbízottja nemrég azt nyilatkozta, hogy a kormány nem tart az Alkotmánybíróságtól. A parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke, Rogán Antal szerint a pénztáraknál vezetett egyéni számlák nem is tekinthetők magántulajdonnak.

Soron kívüli eljárást kért az Alkotmánybíróság elnökétől a magánnyugdíjpénztárakat érintő törvényekkel kapcsolatos beadványok elbírálására a Stabilitás Pénztárszövetség. A pénztárak érdekképviselete szerint „visszafordíthatatlan” folyamatokat indíthat el, ha az Alkotmánybíróság nem tűzi napirendre 2011. január 31-ig a magán-nyugdíjpénztári törvényekkel kapcsolatos beadványok tárgyalását.

Juhász Istvánné főtitkár Paczolay Péter elnöknek írott levelében jelezte: amennyiben az Országgyűlés jelenlegi formájában fogadja el „A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatot”,  a Stabilitás Pénztárszövetség ezt a törvényt is kénytelen lesz az Alkotmánybíróságnál megtámadni, kérve az utólagos alkotmányossági vizsgálatot.

A főtitkár szerint az elfogadott két törvény és a tervezett jogszabály sértik az Alkotmány jogbiztonságra, a hátrányos megkülönböztetés tilalmára, a szociális biztonságra, a tulajdon védelmére és az emberi méltóságra vonatkozó bekezdéseit.

A kasszák szerint az sérti az emberi méltóságot, hogy a visszalépésekről szóló törvényi szabályozás a kasszatagságukat megtartók terhére biztosítaná a korlátlan átlépéseket, mivel a pénztárakat a törvényi feltételek teljesen ellehetetlenítik. Így az egyébként maradni szándékozó pénztártagok akaratuk ellenére, cselekvési autonómiájukat feladva kénytelenek lesznek visszalépni a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe. Ezzel a kényszerhelyzettel a törvényalkotók 3 millió pénztártag emberi méltóságát sértik meg – mondja a Stabilitás.

Korábban Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott azt mondta, hogy a kormány nem tart attól, hogy az Alkotmánybíróság keresztül húzná a kormány terveit. Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke pedig legutóbbi nyilatkozatában azt fejtegette, hogy Magyarországon sokan gondolják, hogy az egyéni számlákon összegyűlt nyugdíj-megtakarítás a sajátjuk, de ez nem így van.

A kasszák már csak az AB-ben bíznak

A Stabilitás eddig összesen három beadvánnyal fordult az AB-hoz. Szerintük a pénztárválasztás szabadságáról szóló törvény - mivel az átlépést csak egy irányban teszi lehetővé - sérti az emberi méltósághoz fűződő jogokat, a pénztári tagdíjak átutalásának felfüggesztését kimondó törvény pedig a visszamenőleges hatály miatt ellentétes a jogállamisággal.

A Stabilitás megtámadta magát az Alkotmány módosítását is, mivel szerinte nem fér össze a jogállamiság elvével, hogy a rendelkezéseket a folyamatban lévő eljárások esetében is alkalmazni kell.

A pénztári szektorban dolgozó névtelenséget kérő forrásaink szerint ha az Alkotmánybíróság most nem segít, akkor biztosan vége a kasszarendszernek, más lehetőség nincs.