Sem nyugdíj-, sem közoktatási reformot nem akar a kormány

2010.12.27. 06:39
Több belengetett grandiózus dolog hiányzik a kabinet tavaszi munkatervéből.

A kormány nyilvánosságra hozta a január 12-én induló tavaszi munkájának menetrendjét, amely szerint több, az év során meglengetett grandiózus terv csúszni fog - hacsak egy-egy rendkívüli kormányülést nem hirdetnek meg ilyen napirenddel - írja a Napi Gazdaság. A betervezett témák közül kimaradt például a közoktatási törvény újraírása - miközben a felsőoktatási törvényé napirendre kerül április 20-án.

Ez azt jelenti, hogy a közoktatás rendszere jövőre még bizonyosan nem változik, hiszen ha azt a következő, őszi ülésszakon tárgyalja meg a kormány és az országgyűlés, aligha lehet szeptembertől alkalmazni a szabályait - erre legalább 2012-ig várni kell. Az ismert, hogy a kormányoldal két közoktatási szakpolitikusa, Hoffmann Rózsa, a nemzeti erőforrás minisztérium államtitkára és Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter még a nyilvánosság előtt is kemény csörtéket vívott a közoktatási reformmal kapcsolatban. Kérdés, melyikük sikerének tudható be a csúszás.

Szintén nem tartalmazza a napirend a kormány többszöri ígérete szerint február végéig nyilvánosságra kerülő nyugdíjreformot. Ez vagy azt jelenti, hogy ezt máshogy akarja tárgyalni a kormány, vagy abban bíznak a kormánytagok, hogy a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által kidolgozandó átalakítást meg sem kell vitatni. A reformmal kapcsolatos törvények módosítása sem szerepel egyelőre a kormány jogszabály-alkotási programjában, bár ez a lista meglehetősen rövid, valójában nyilván sokkal több törvényt fog módosítani vagy megalkotni a ház tavasszal és nyáron.

A járulékrendszer átalakításának egyetlen nyoma az egészségbiztosításhoz kapcsolódik. Ezek szerint változtatni akar a kormány az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott egészségügyi szolgáltatások szabályain, s a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének, megállapításának és folyósításának kereteit is átalakítaná.

A konvergenciaprogram aktualizálása mellett - erre hagyományosan április közepén kerítenek sort - a kormánytagok a hatáskörükbe tartozó költségvetési fejezetek kiadási és bevételi terveit is elkészítik 2012-2014 között. A törvényalkotási menetrend szerint pedig a közpénzügyi szabályozást is újraírják, így megváltozik a költségvetés felépítésének, tervezésének, jóváhagyásának, végrehajtásának és elszámolásának kerete.