Többet költhetünk idén

2011.01.02. 09:21
Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint összességében növekvő fogyasztás várható idén. A bővülés ütemét viszont sok tényező befolyásolhatja, köztük a téli hideg vagy az élelmiszerek drágulása.

Összességében növekvő fogyasztás várható a kereskedelemben 2011-ben Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint. Vámos emlékeztetett arra, hogy a kormány a költségvetés beterjesztésekor 2,5 százalékos növekedéssel számolt, ennek egy része jut a háztartások fogyasztásának a felét jelentő kereskedelemre.

A főtitkár szerint azonban a bővülés ütemét több tényező befolyásolhatja, például az üzemanyagár vagy az élelmiszerek drágulása, utóbbira hatással lehet még 2011 tavaszán is az alapanyagok őszi áremelkedése. Alakíthatja még a fogyasztást a téli hideg ára, amely a fűtésszámla kifizetésekor jelentkezik, és a forint árfolyamának az alakulása, a devizahiteleseknek ugyanis ez is jelentős költségtényező, tette hozzá az OKSZ főtitkára. Vámos szerint ugyanakkor az szja változása nyomán sok családnak több pénze marad majd 2011-ben, és ezért  összességében a fogyasztás növekedni fog.

Vámos véleményt mondott arról is, hogy a válságadóval sújtott nemzetközi cégek tulajdonosai az Európai Bizottsághoz fordultak. "Ez nem hiba, hiszen egy tulajdonosnak elemi érdeke minden lehetséges fórum elé vinni az ügyét, abban ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnöknek igaza van, hogy a válságadóról a döntést a magyar kormány hozta. A nemzetközi fellépést azonban nem szabad lebecsülni" – mondta. A kereskedőkről az OKSZ főtitkára azt mondta, hogy ha a tulajdonos látja, Magyarországon "kitermelhető" a válságadó, akkor azt el kell fogadnia, a befektetések megtérülését ugyanis a válságadó hosszabb távon nem befolyásolja. Amennyiben azonban a magyarországi piacon nem termelhető ki a válságadó, az már zavarhatja a tulajdonost, tette hozzá. "A válságadó kapcsán a mérték és az arány vitatható, tehát feltehetően célszerű lenne ezt felülvizsgálni" - fogalmazott Vámos. Szerinte valószínűleg van olyan kormányzati szándék is, hogy a kiskereskedelemben fékezzék a versenyt a kisebb szereplők érdekében, de ha a válságadónak eltúlzott a mértéke, az "fordítva fog elsülni", akár még élesebb is lehet a verseny.

A válságadó áthárításának megakadályozására Font Sándor fideszes országgyűlési képviselő önálló képviselői indítványként javaslatot nyújtott be az egyes agrártárgyú törvények módosításáról, ez főként a beszállítók és a kereskedők kapcsolatának pontosítására irányul. A javaslat Vámos szerint szigorú, de tárgyszerű, a kereskedők számára többségében olyan pontokat tartalmaz, amelyeket működésükbe át tudnak vezetni.

Vámos György szerint két pont körül alakulhat ki vita. Az egyik az úgynevezett logisztikai díjnak a megszüntetése. A gyakorlatban Vámos szerint ez csak annyit fog jelenteni, hogy a gyártónak és a kereskedőnek új alapokon kell megegyezni a szállítási költségekről. Nagyobb problémát jelent - minden üzletlánc esetében -, az akciókkal kapcsolatos 30 napon belüli elszámolás, mondta. Az OKSZ főtitkára szerint a gyártó igénye jogos, hogy ha egy akcióhoz engedményt ad, azt a kereskedő ne használja fel szándékosan nyereségszerzésre, tehát ne rendeljen kétszer annyi akciós terméket, mint amennyi várhatóan az akcióban elfogy. Az elszámolás azonban időigényesebb a jogszabálytervezetben szereplő 30 napnál, továbbá sok üzlet esetében a napi leltározást is szükségessé tenné, mondta Vámos. Az OKSZ ezért azt javasolja, hogy ezt a pontot árnyaltabban kellene megfogalmazni.