Van még feljebb: újabb benzindrágulás

2011.01.17. 13:36 Módosítva: 2011.01.17. 13:39
Szerdán újabb üzemanyagár-emelés jön, a Mol bruttó 3 forinttal emeli a benzin és 5 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi listaárát, így az üzemanyagárak a héten újabb csúcsra futnak. Az áremelkedésnek még aligha szakad vége.

Nincs megállás az üzemanyagár-emelkedésben, szinte hetente dönt új történelmi csúcsot a benzin ára, így lesz ez ezen a héten is. Szerdán (nulla órától 3 forinttal emeli a Mol a benzin és 5 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi listaárát - tudta meg a Portfolio.hu. Az áremelés hátterében vélhetően a benzin és a gázolaj tőzsdei jegyzésárában történt emelkedés áll. Ez azt jelenti, hogy az olajcég a benzin literjét a kiskereskedőknek listaáron bruttó 349,5 forintért, a gázolajat pedig bruttó 341,9 forintért adja majd.

Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű árváltozással szembesülnek majd a benzin esetében szerdától az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan valahol 366-367, a gázolajat pedig átlagosan 358-359 forint környékén tankolhatjuk literenként, de az egyes kutak árai között 30 forintos eltérést is tapasztalhatnak az autósok.

Legutóbb a múlt héten drágult az üzemanyag, 3-3 forinttal dobta meg a Mol a benzin és a gázolaj literenkénti árát. Előtte levő héten – üde kivételként – nem változott az üzemanyagár, de előtte levő héten szintén az áremelés mellett döntött az olajtársaság.

Tavaly januárban a 95-ös átlagára még csak 317 forint volt, a gázolajé pedig 297 forint.

Hiú ábránd azonban azt gondolni, belátható időn belül visszatérnek az egy évvel ezelőtti árak, ehelyett további drágulásra kell felkészülni. Egy pár héttel ezelőtti elemzés azt mutatta, hogy a benzin ára még a legvisszafogottabb becslés szerint is 380 forintig kúszhat fel idén, de van esély a 410 forintos árra is.

A dráguló üzemanyag belpolitikai viták terepe lett: az MSZP azt szorgalmazza, hogy a Fidesz-kormány csökkentse a jövedéki adót, hogy így enyhítse az autósok terhét (ahogyen egyébként ezt még ellenzékben követelte a Fidesz), de a kabinet annyit válaszolt, hogy nincs napirenden az adóváltoztatás.