Románia: megkezdődött a benzinbojkott

2011.01.14. 15:09 Módosítva: 2011.01.14. 15:25
Mint arról beszámoltunk, az üzemanyag durva drágulása miatt bojkottra készülnek az autósok Romániában (bár a felhívás magyarul és Magyarországon is terjed). Az első tiltakozások elkezdődtek: a taxisok nem tankolnak és nem dolgoznak. Vannak olyan hírek, hogy egyes taxisok a kutak blokád alá vonását tervezik.

Országszerte bojkottálják az üzemanyag-töltőállomásokat a taxistársaságok Romániában, a tiltakozás csütörtökön kezdődött, pénteken folytatódik. A gépkocsivezetők amellett, hogy nem tankoltak, utasokat sem szállítottak, írja a Napi Gazdaság a bukaresti Új Magyar Szóra hivatkozva. A románia magyar nyelvű lap úgy tudja, a kolozsvári taxisok arra készülnek, hogy néhány benzinkutat teljeses körbezárnak, lehetetlenné téve a tankolást.

A fuvarozók is tiltakozóakciókra készülnek, miután az egyre növekvő adóterhek és az üzemanyag drágulása szerintük jelentősen csökkentik a versenykepésségüket. Azt tervezik, hogy tiltakozásként ezentúl külföldön tankolnak, megfosztva ezzel az államkasszát adóbevételei egy részétől. Ion Lixandru a romániai fuvarozók érdekképviseletének (UNTRR) alelnöke szerint, 2009-ben hétmilliárd liter üzemanyag fogyott, ami után négy milliárd eurót kaszált az állam.

Az általános romániai benzinbojkottra és külföldi tankolásra szóló felhívás hoaxokban Magyarországon is elképesztő sebességgel terjed, és miután a magyar nyelvű szövegből nem derül ki, hogy romániai akcióra szólítanak fel, lehetséges, hogy a tiltakozás napjain magyarok Romániában, a románok nálunk tankolnak majd.

Az országban január harmadikán a benzin és a gázolaj nettó ára - jövedéki adó nélkül - az uniós átlag közelében volt. Egy liter 95-ös üzemanyag 0,58 euróba került, a gázolaj litere 0,63 euró volt. (Az uniós átlag a benzin esetében 0,59 euró, gázolaj litere átlagosan 0,64 euró.) Miután január elsejétől nőt a jövedéki adó Romániában, a kutaknál a benzin ára megközelítette a 6 lejt, azaz az 1,4 eurót.

Ez azt jelenti, hogy az adó mértéke jóval magasabb, mint a környező országokban ami a bukaresti vezetés telhetetlenségét tükrözi - vélik a felháborodott sofőrök. Emellett a kormány az olajtársaságoknak azt is elnézi, hogy extraprofitot termeljenek – az UNTRR ezért az üzemanyagárak felülvizsgálatát és az árképzés átláthatóságát követeli.

A hatóságok vizsgálatot indítottak az olajtársaságoknál annak érdekében, hogy kiderüljön fennáll-e a piaci monopólium kialakulásának veszélye - nyilatkozta Emil Boc kormányfő. Hozzátette: az adóhatóságot (ANAF) arra kérte, hogy vizsgálják meg az üzemanyag-forgalmazók profitrátáját is. A kormány kész lépéseket tenni azok ellen, akik alaptalanul magas árakon forgalmaznak üzemanyagot. Elképzelhető, hogy ezekre a vállaltokra különadót kell kivetni - fogalmazott Boc.

Az Új Magyar Szó által megszólaltatott kolozsvári taxis azt mondta: a taxizás ráfizetéssé válik ilyen körülmények között. A lap azt is megjegyezi: a békés, de nem engedélyezett demonstrációk várhatóan nem zajlanak zavartalanul. Példaként említik, hogy Craiován rendőrök írták fel a tiltakozásban résztvevő taxisok rendszámát, közülük többen büntetést kaptak, hivatalosan „túl hangos dudálás miatt”.