De hová tett Szvitek Krisztián 700 millió forintot?

2011.01.31. 20:46 Módosítva: 2011.01.31. 22:09
Közzétette honlapján az adóhatóság idei harmadik adólistáját. Erre azok kerültek fel, akik tíz-, illetve százmilliót meghaladó köztartozása – előbbi a magánszemélyekre, utóbbi a szervezetekre vonatkozik – az előző negyedévben lett jogerős. Az élen a diósgyőri acélművet üzemeltető cég áll több mint 12 milliárd forinttal. A legnagyobb adótartozó magánszemély adóssága meghaladja több mint száz cégét.

Nagyjából százhúsz gazdasági társaság és több mint ötven magánszemély szerepel a most közzétett adóhivatali feketelistán (pdf); a listának 184 eleme van, de van néhány adózó, aki többször is felbukkan rajta. A feketelistára kerültek összesített adó- és járuléktartozása meghaladja a 45 milliárd forintot – csak az első tízé több mint 17 milliárd –, amihez jön még több mint 38 milliárd forintnyi bírság és pótlék (úgynevezett jogkövetkezmény).

A lista élén a felszámolás alatt álló DAM 2004 Kft. áll, a diósgyőri acél- és hengerművet üzemeltető cég 6,7 milliárd forintos köztartozást halmozott fel, ami éppúgy rekordot jelent az adóhivatali (korábban APEH-, most már NAV-) feketelisták történetében, mint az erre rakódó 5,9 milliárd forintos jogkövetkezmény és az összesített 12,7 milliárdos adóhatósági követelése.

További öt társaság adótartozása haladja meg az egymilliárd forintot – a listán két tétellel is szereplő PAK Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.-é, valamint ZB Kerekedőház Zrt.-é a kétmilliárdot is; a listavezetőhöz hasonlóan mindkettő felszámolás alatt áll –, ha a pótlékokat és bírságokat is figyelembe vesszük, összesen tizenegy cégtől vár a NAV több mint egymilliárd forintot.

A névsorban – amelyben ezúttal is a kereskedelmi cégek dominálnak, és amely szereplőinek többsége a szintén megszokott módon felszámolás alatt áll – viszonylag kevés ismert vállalkozás szerepel. Az ilyen ritkaságok egyike a Hospinvest, amely régi szereplője az adóslistáknak, de most újabb 176 milliós adótartozása lett jogerős, a másik pedig a BKV egy 2008-as, korrupciógyanús busztenderén közismertté vált Alfa Busz Kft., amely 147 millió forintnyi adót nem fizetett be. Van még egy BKV-s kapcsolat: a feketelistán szerepel 131 millió forinttal az a West-Protect Kft. is, amely a négyes metró építésén működött közre, illetve az ismerebb cégek közül adóslistára került a Bazilika közelében borboltot üzemeltető Első Pesti Borház is.

A feketelistán lévő – ha jól számoltuk – ötvenhét magánszemélyből háromnak sikerült százmillió forintos, tehát a cégek mezőnyében is jelentős adótartozást összeszednie. Közülük is figyelemreméltó Szvitek Krisztián Attila teljesítménye, aki egy budapesti XIII. kerületi címre bejelentve 100,5 millió, míg egy X. kerületi címen nyilvántartva további 264 millió forintnyi adótartozást gyűjtött össze, utóbbihoz 247, utóbbihoz 77 millió forintnyi jogkövetkezmény társul, így mindenestül csaknem 700 millió forintot kellene megfizetnie. A sárbogárdi Soós Józsefnek csaknem 250 milliós adótartozása van, a bakonyszentkirályi Lingl József 136 millióval maradt a költségvetés adósa.