Doktorokkal harcol az APEH

2010.02.15. 16:20 Módosítva: 2010.02.15. 17:20
Az adóhivatal legfrissebb adóslistáján több mint hatvan személynek van doktori titulusa. A névsorban orvosok, ügyvédek, közjegyzők és bírósági végrehajtók is vannak, ők több mint féléve legalább tízmillió forintnyi köztartozást nem fizettek ki. A kamaráknál nincs egységes szabályozás az ilyen esetekre, a közjegyzőket sajnálják, az ügyvédek ellen fegyelmi eljárás is indulhat.

Az adóhivatal negyedévenként listázza, kik azok a magánszemélyek, akik legalább tízmillió forintos köztartozást halmoztak fel, és adósságukat legalább száznyolcvan napja, vagyis nagyjából féléve nem fizették ki (hasonló lista készül a százmillió fölötti adóhiányt összegyűjtő nem magánszemélyekről, valamint negyedévente közzéteszik azok nevét is, akiknek tíz-, illetve százmilliót meghaladó adótartozása az elmúlt negyedévben vált jogerőssé).

Egy volt elnökségi tag

A magánszemélyek névsoraiban meglepően sok olyan embert találtunk, akik doktori titulussal rendelkeznek. Abból a hatvankilenc emberből, akiknek az adótartozása most jogerőssé vált, ketten doktorok. Egyikük a 31,3 milliós adóhiányt felhalmozó, papíron a főváros XIII. kerületében élő dr. Kozó László Nándor, neki még 30,7 milliónyi úgynevezett jogkövetkezményt is ki kellene fizetnie.

A másik a főváros II. kerületébe bejelentett lakcímű dr. Bajics Éva (25,4 milliós adóhiány plusz 23,4 milliós jogkövetkezmény). Hogy utóbbi személy megegyezik-e azzal a Bajics Évával, aki a becsődölt Pilis Invest elnökségi tagja volt, azt biztosan nem tudjuk, de az APEH által nyilvántartott lakcíme megegyezik azzal, ahol – 2006 végi fórumbejegyzések szerint – a Pilis Invest-es Bajics Éva az ügy károsultjainak egy részét fogadta.

A másik, már tartósan fennálló adósságokat rögzítő listán – a dolog logikájából adódóan – jóval több név van, csaknem háromezer. Közülük hatvankettőnek van doktori címe, egyikük a másik listán már említett Kozó. Mindez azt jelenti, hogy tőlük összesen legalább 670 millió forintot vár az állam – ez hatvanegy adózó legalább tízmilliós adóhiánya, valamint Kozó adóhiánya és jogkövetkezménye, a többi hatvanegy embernél az utóbbi tételt nem ismerjük –, amit Bajics negyvennyolcmilliójával kiegészítve kiderül, hogy a doktorok több mint hétszázmillió forinttal adósai a költségvetésnek.

Sok-sok ügyvéd nem adózik

A feketelistás doktorok nagyjából feléről tudtuk biztosan, vagy nagy valószínűséggel megállapítani, hogy mivel foglalkozik. A legtöbben, csaknem tucatnyian, ügyvédek, de van a névsorban közjegyző, fogorvos, háziorvos, bírósági végrehajtó és üzletember is. Természetesen ennél többen is lehetnek egy-egy szakma képviselői, de bizonyos nevekről a tudakozók, internetes böngészők nem tudtak, vagy nem adtak egyértelmű találatot.

Emlékeznek arra a tavaly júniusi hírünkre, hogy egy fővárosi ügyvéd  beperli a botrányos budapesti Michael Jackson-koncert szervezőit? És arra az esetre, amikor egy vállalkozó, aki nem kapott építési engedélyt egy telekre, ott állatfarmot létesített? Az utóbbi ügyben is az a Medveczky Mihály volt a vállalkozó képviselője, aki a Jacko-koncert ügyében pereskedni akart. Nos, az APEH listáján is van – feleségével együtt és már huzamosabb ideje – egy dr. Medveczky Mihály. „Nézze, uram, én erről nem kívánok interjút adni” – reagált az ügyvéd, amikor megkérdeztük, ő van-e a listán, vagy csak névazonosság van szó.

Az adóslistán lavő ügyvédek többsége egyébként éppen úgy reagált, ahogyan Medveczky Mihály: ha el is jutottunk odáig, hogy feltehessük a kérdésünket, nem kívántak nyilatkozni. Az egyetlen üdítő kivétel dr. Wenczel Kristóf volt, aki kérdésünkre elmondta, neki újdonság, hogy közzétették a nevét. „Nem egy öröm, de megoldjuk – mondta. – Ez nem adóhiány, hanem egy ingatlanvásárlás illetéke, ami nem került befizetésre.” A be nem fizetést banki-finanszírozási problémák indokolják.

Álmában sem gondolta

Nemcsak Medveczky Mihály neve lehet ismerős az adóslista Index-olvasó böngészőinek. Ismét egy kis memóriajáték: Tavaly nyáron állómaratont szerveztek, a versenykiírás szerint az, aki a legtovább talpon bírt maradni, luxusautót nyerhetett. A talpat próbáló vetélkedést szervező Flyboy Kft. egyik tulajdonosa Makovics János kőbányai bírósági végrehajtó volt – az ő neve is ott van az adóslistán.

Nemcsak végrehajtót, két közjegyzőt – Bodorné dr. Versegi  Rita és Deák Józsa Piroska – is találtunk azok közül, akikről az ember azt gondolja, hogy valamilyen szinten a közhatalmat testesítik meg, így illő lenne rendben megfizetniük az adót. Egyikük, név nélkül, a gazdasági válsággal, a hanyatló forgalmukkal és a romló fizetési fegyelemmel indokolta a kialakult helyzetet. „Álmunkban sem gondoltuk, hogy ez minket is elér, de higgye el, mindenki azon van, hogy ezt rendezze.” Elmondta, hogy nagyon sok jogász van, aki úgy jár, mint ők: kiadja a számlát, de nem kapja meg az ellenértékét, és egy idő után már nem tudja kifizetni a kiadott számla utáni adót.

Hallgatag orvosok

Sok különféle oka is lehet az orvosok listára kerülésének. Ilyen lehet akár a bevétel hiánya is, írta válaszában az orvosi kamara. A MOK-nak nincs az – esetleg jelentősebb – adótartozású kamarai tag orvosokkal kapcsolatos külön állásfoglalása. A Kamara ugyanakkor valamennyi tagjától elvárja – az élet valamennyi területén – a jogkövető magatartást. A válaszból kiderül: bejelentésre elképzelhető lenne etikai vizsgálat indítása az adótartozó orvosok ellen, de minden esetben egyedileg kellene mérlegelni, hogy a tartozás mögött áll-e bármilyen etikailag is felróható magatartás.

Válság van és szomorúság

A közjegyző nem volt egyedül a panaszával. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara jogi irodájának vezetője, dr. Szécsényi-Nagy Kristóf arra a kérdésünkre, hogy a kamara nem tesz-e lépéseket az adóhiányos közjegyzőkkel szemben, illetve nem érzik-e úgy, hogy az ilyen esetek rontják a közjegyzői szakma általános megítélését, azt mondta, hogy egyszerűen gazdasági okai vannak, hogy a közjegyzők már köztartozásokat sem tudnak fizetni.

„Az okiratforgalom körülbelül a felére esett vissza, a közjegyzők egy része csődhelyzet közelébe került” – mondta Szécsényi-Nagy. A kamara szerint a közjegyzői irodák húsz százaléka „gazdaságilag veszélyeztetett”, aminek „örülni nem örülünk, de nem tudunk ezzel mit tenni”. A kamarának arra nincs pénze, hogy kisegítse a bajba jutott közjegyzőket, viszont kamarán belüli eljárást, fegyelmi ügyet sem csinálnak a felhalmozott köztartozásokból.

Fegyelmi lehet, de még nem volt

„Egyáltalán nem örülünk a kialakult helyzetnek, a dolog aggályos, és rontja az ügyvédi szakma presztízsét” – fogalmazott meg némileg keményebb álláspontot az ügyvédi köztartozásokról dr. Gábor László, a Magyar Ügyvédi Kamara főtitkára. Azt mondta, a kamara etikai vizsgálatot ugyan nem indítana – az ugyanis szakmai kérdésekkel foglalkozik –, de fegyelmi vizsgálat lehetne az ügyből.

Ennek eredményeként megrovásról, pénzbírságról, felfüggesztett kizárásról vagy kizárásról dönthetnének. Arra azonban még nem volt példa, hogy köztartozás vagy bármilyen adóügy miatt ilyen lépést kellett volna tenniük, mondta a főtitkár, és megjegyezte: ha valaki adócsalás miatt került az APEH-listára, az bűncselekmény, aminek nemcsak a kamarai eljárásban van jogkövetkezménye, hanem a bíróságon is.

Van egyébként olyan ügyvéd is, akinek a neve nem az APEH-lista miatt lett ismert. A hévízi dr. Kálóczi Zsuzsannáról 2007 őszén írta a Zalai Hírlap, hogy többen feljelentést tettek ellene arra hivatkozva, hogy a gondjára bízott pénzekkel – a lap akkori cikke szerint mintegy ötvenmillió forinttal – nem számolt el. A bíróság tavaly nyáron végül letöltendő szabadságvesztésre ítélte, és örökre eltiltotta hivatása gyakorlásától a sikkasztó ügyvédnőt, aki nemcsak ügyfeleinek, hanem a feketelista szerint az adóhivatalnak sem fizetett.

A névsorban két doktorált üzletembert is találtunk. A gödöllői doktor Haupert József egy korábbi hír szerint a városban működő Kiskastély három tulajdonosának egyike, Kheireddine Abbas Antal nevét szintén évekkel ezelőtt, még 2005-ben ismerhettük meg: ő volt az, aki az Örs vezér tér melletti Cédrus vásárcsarnokot építette a BKV-tól 2000-ben megvásárolt tízezer négyzetméteres telken.