Luxusautó egy ötezresért?

2009.08.12. 10:29 Módosítva: 2009.08.12. 13:25
Akár tíz nagy értékű autót, jobbára terepjárót is szétoszthatnak azok között, akik a legtovább képesek egy helyben állni. Az állóverseny szervezői biztosra mennek: 5000 forint a nevezési díj, és 3000 jelentkezőnként sorsolnak ki egy-egy autót. A nyertesnek elvileg adóznia is kell a nyeremény után, de a szervező szerint erre van okos megoldás. Igaz, neki korábban, egy facsemete-ültetés játék kapcsán már volt baja az adóhivatallal.

Kifizetünk 5000 forintot, ácsorgunk néhány napon keresztül, és ha kellően kitartók vagyunk, a végén a miénk lehet egy A osztályú Mercedes vagy akár egy rettenetes Hummer H3 terepjáró. Erre a kétségkívül kecsegtető ajánlatra bukkant egy olvasónk a cégnyilvántartásban főtevékenységként légi személyszállítást megjelölő, tavaly áprilisban alakult Flyboy Kft. által kitalált és szervezett állómaraton honlapján.

Biztosra mennek

A szabályok egyszerűek: aki elmúlt 14 éves, és vagy a rendezvény városligeti helyszínén, vagy előzetesen kifizeti a nevezési díjat, az részt vehet az állóversenyen. A játék szervezői biztosra mentek: 3000 versenyzőnként – vagyis 15 millió forintos – nevezési díjanként hirdettek meg egy-egy nyereményautót.

Ha a játékra legalább 3000-en összejönnek, akkor a legtovább álló egy Dodge Charger 3,5 SLX-t nyer. A következő 3000 emberre egy Mercedes ML 400 CDI jut, majd jön két Mercedes (egy A és C osztályú), két GMC, aztán a brutális Hummer, két Toyota-terepjáró (egy FJ Cruiser Off-road és egy Highlander Hybrid), és végül, ha több mint 30 ezren neveznek, egy újabb GMC zárja a sort. Ha az első 3000 sem jön össze, akkor „a létszámhoz kötött luxusautón kívül más kisebb értékű személygépkocsit biztosít a nyertes számára” – olvasható a honlapon.

GMC Acadia
GMC Acadia

A versenyzők óránként 10 percet pihenhetnek, a pihenési időt össze lehet gyűjteni háromóránként 30 percre, egyébként éjjel-nappal, esőben-sárban állni kell a városligeti napozótéren, a Petőfi Csarnoknál – derül ki a szabályzatból. Hogy ott meddig, az nem derül ki egyértelműen, a honlap szerint a „játékban maradó esélyes nyertes” kötelessége csak az, hogy „vállalja a játék befejezését a nagy nyilvánosság előtt, melynek helyszíne: Bp. Arena Plaza Rokokó Kávézó kültéri terasza és a Westend Tetőterasza”.

Másképp senki nem járna jól

Még nem dőlt el a végleges helyszín, de úgy nézi ki, hogy az Aréna plázában lesz a döntő, az utolsó 10 embert szándékozunk bevinni oda, akik körbeállják a fődíjnak szánt autót vagy autókat – mondta ez utóbbi bizonytalanságot firtató kérdésünkre Makovics János, a Flyboy egyik tulajdonosa és ügyvezetője. Aki azt mondta, a játék résztvevőinek nem kell félniük, nincs semmi turpisság: a nyertes „névre írva megkapja az autót”. Ami abban az esetben, ha nem lesz 3000 versenyező, nem a listában szereplő luxusautók egyike lesz, hanem „egy kisebb autót fogunk odaadni, másképp senki nem járna jól” – érvelt az ügyvezető.

A nyeremények Magyarországon forgalomba helyezett gépjárművek, így azok után semmilyen üzembehelyezési költsége nem lesz a nyertesnek, így regisztrációs adót sem kell fizetnie – ígérte a szervező. A győztesnek csak azt kell vállalnia, hogy bevallja „a nyeremény értékének megfelelő összeg szerinti jövedelmet”, és megfizetni annak adóját.

Mercedes ML 400 CDI
Mercedes ML 400 CDI

Ügyesen meg lehet oldani

Makovics szerint azonban ezt ügyesen meg lehet oldani: ha a nyeremény nem az autó, hanem „az a jog, hogy az autót megvegye 1000 dollárért, akkor csak az 1000 dollár után kell adóznia”. Bár nem születtünk Szikora Jánosnak, nekünk azért ez egy kicsit leegyszerűsített megoldásnak tűnik (ha mégsem az, akkor kérnénk tisztelettel az Indexet, legyen oly jó, hogy szeptembertől havi 1 forintért nyerhessük meg a jogot a fizetésünk felvételére, és csak az 1 forint után adózzunk).

Jótékonykodnak is

Az állómaraton szervezői a rendezvényt jótékony célú programnak hirdették meg. Ennek jegyében a honlap tanulsága szerint felajánlottak 10+1 darab, mozgáskorlátozottakat segítő elektromos mopedet is a rászorulóknak. Az ajándékot egyebek mellett a szervezet partnereként a honlapon is feltüntetett Hátrányok Dacára Alapítvány kaphatja meg. Egy mopedet az indulók számától függetlenül adományoznak, egyébként számuk a luxusautókkal együtt, 3000 résztvevőnként növekszik.

Különösen azért bizonytalanodunk el a nyereményjáték adótechnikai kivitelezésén, mert beszélgetésünk során maga Makovics vallja be később, hogy korábban már volt némi csörtéje az adóhivatallal. Igaz, nem az állómaraton, hanem egy korábbi akció miatt. Ez év elején már indítottak ugyanis egy nyerőjátékot: az ultessfacsemetet.hu oldalon indított játéknak az volt a lényege, hogy aki legalább 10 000 forint értékben vásárol facsemetét a Flyboy bármely lerakatában, az nyerhet egy autót vagy egy lakást a jövő januárra tervezett sorsoláson. Az autók listája megegyezett a mostani állóverseny díjaival, a játékot azzal a GMC Yukon Hibrid fotójával reklámozták, amely az állómaraton tizedik nyereménye.

car challenge

Azok a fránya hatóságok

„Azt a játékot lefújtuk, megszüntettük június 1-jével, vége lett. Megpróbáltuk szabályosan, normálisan csinálni, de a hatóságok mindenbe belekötöttek, ne tudja meg, mi mindent kifogásoltak” – mondja az ügyvezető, megmagyarázva egyben azt is, az ültessegyfacsemetet.hu jelenleg miért egy üres oldalra mutat, és miért nem találjuk a Google-ban sem a tárolt változatát. Abban az akcióban egy autót sem értékesítettek, és az érdeklődés sem volt nagy, „csak néhány darab facsemete ment el”.

Makovics szerint az emberek szkeptikusak voltak, mert ott sorsolták volna a nyerteseket, és az ilyen játékok tisztaságában sokan nem hisznek. Igaz, egy nyereményjátékos portál fórumának egy hozzászólása szerint nemcsak ez volt a baj: „szakmabeliként van egy olyan gyanúm, hogy a cégnek ez nagy üzlet, de a vevőnek nem. Az oldal nekem elég laikusnak tűnik. Soha nem határozunk meg egy növényt ügy, hogy pl. tölgy, ugyanis tölgyből is több faj van és azon belül fajták. A tudományos nevet is meg kellett volna adni. Szerintem 20-50 Ft-os magcsemetéket (amik lehetnek 30cm - 1m-esek) adnak több száz forintért. Így nekik megéri és sorsolhatnak is.”

Eladó a nyeremény

A mostani játékkal kapcsolatban eddig viszont semmilyen kifogás nem volt, és Makovics szerint nagy is az érdeklődés. Az augusztus elsején indított honlapnak naponta 1000-1200 látogatója van, „a helyszínen elővételben is adtunk el jegyeket, bár a többség a visszajelzések szerint a helyszínen akar nevezni” – mondta az ügyvezető.

Szerinte a mostani játékban az is vonzó lehet, hogy a faültetős játékkal szemben itt nincs szerepe a szerencsének – a facsemeték vásárlói közül sorsolták volna a nyerteseket –, tényleg azé lehet az autó, aki képes a legtovább megállni a talpán. „Ez így nem is szerencsejátéknak, hanem szabadidős sporttevékenységnek minősül” – mondta a szervező.

Makovics azt sem tartja aggályosnak, hogy a nyereményként meghirdetett autókat a verseny szervezésével egyidejűleg árusítják is. A Flyboy ugyanis egy apróhirdetési oldalon eladásra is meghirdetett „nagy kategóriás autókat”, és a hirdetésben épp azok a típusok – GMC Yukon Hybrid, Dodge Charger, Toyota FJ Cruiser Off-road, Toyota Highlander Hybrid – szerepelnek, amilyenek az állóverseny nyereményei között is fellelhetők (a hirdetéshez közöltek egy ugyanolyan Dodge-fotót, mint ami az állómarathon.hu nyitóoldalán látható). Makovics János szerint szó sincs arról, hogy a nyereményautókat előre eladnák, a játék után a gazdára talált autókat természetesen nem hirdetik tovább.