Nem lesz olcsóbb gázunk 2015-ig

2011.01.31. 15:09
Hallani sem akarnak az oroszok arról, hogy előrehozzuk a hosszútávú gázszerződésekről szóló tárgyalásokat, derül ki Fellegi Tamás miniszter egyik írásbeli válaszából. Az olcsóbb gáz a versenyképes magyar gazdaság elemi érdeke lenne, de arra még 2015-ig várni kell.

"Az orosz fél kategorikus álláspontja, hogy nem kíván az árkérdésről tárgyalni, és 2014 végén lejáró szerződés meghosszabbításáról szóló tárgyalások megkezdését is csak a lejárat évében hajlandó napirendre venni" - jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter egy ellenzéki kérdésre adott írásbeli válaszában.

Mint ismert, Magyarországon arányaiban jóval több gázt használunk, mint más európai országok, a hazai fogyasztásnak pedig csak egyhatodát termeljük meg, több mint nyolcvan százalékát a Gazpromtól szerezzük be hosszútávú gázszerződéseken keresztül.

A gázszerződéseket annak idején különösen előnytelen feltételekkel kötöttük meg, a térségben jóformán mi kapjuk a legdrágábban a gázt. Mivel az orosz gáztól való függést a következő tíz évben nem fogjuk tudni érdemben csökkenteni, stratégiai érdek, hogy a hosszú távú szerződéseket jobb feltételekkel kössük újra.

Fellegi Tamás az oroszokkal való korábbi tárgyalások után Indexnek adott interjújában elmondta: kormány előre szerette volna hozni a 2014-ben lejáró szerződésekről való tárgyalást, már 2012-ben megkezdték volna az egyeztetést a csökkentett árakról, az orosz fél azonban szeretné azt minél később újratárgyalni.

"Mint ismeretes, számolnunk kell azzal a körülménnyel is, hogy nem a magyar államnak van szerződése az oroszokkal, hanem a német tulajdonú E.onnak" - hívta most fel a figyelmet a miniszter, aki a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért is felel.

Az azzal kapcsolatos kérdésre, hogy idővel esetlegesen az E.on szerepét is átvenné az állam, Fellegi az Indexnek elmondta: "a kormányzat határozott célja, hogy az állami szerepvállalást – beleértve a tulajdonosi szerepvállalást is –, erősítse a stratégiai ágazatokban, így az energiaszektorban is".