Mészáros: A pénztártagok többsége bölcsen döntött

2011.02.01. 12:00

A Magyar Nemzetben ma jelent meg egy interjú Mészáros Józseffel, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetőjével. A főigazgató szerint a nyugdíjpénztártagok többsége bölcs döntést hozott, a tagok 97 százaléka tudomásul vette, hogy a visszalépés a kedvezőbb megoldás - szemlézi az írást a portfolio.hu.

A jövőre vonatkozóan csak néhány, eddig is ismert tényezőt tudhattunk meg. Például az egyéni számlákkal az államnál is átlátható rendszert akarnak kialakítani, amivel ösztönözni lehet a járulékfizetést, miközben azt is meg szeretnék valósítani, hogy a felelős gyermekvállalás jutalmazható legyen. Végül, de nem utolsó sorban a főigazgató azt is elmondta, hogy meg lenne lepve, ha az Alkotmánybíróság fogást találna a friss nyugdíjtörvényeken.

Az ONYF vezetője szerint már nem változhat sokat a kép a következő egy hónapban, annak ellenére, hogy speciális esetekben még februárban is meg lehet tenni a szavazatokat a pénztár mellett. Mindössze néhány ezer fővel nőhet a hétfő délutáni szám Mészáros szerint, tehát érdemben már nem fog módosulni a maradók tábora.

Érdemes a lakcímre figyelni

A közeljövőre kitérve a főigazgató elmondta, hogy akik téves cím vagy lakcímváltozás miatt esetleg nem kapták meg az ONYF tájékoztatóját, azok azonnal vegyék fel a kapcsolatot a pénztárukkal, hiszen a reálhozamok kifizetése végső soron erre a címre fog menni. Sokan azt remélik a visszalépéstől, hogy felvehetik a reálhozamaikat, viszont ezt a pénztárak csak úgy tudják kiküldeni, ha jó cím van nekik megadva. Egyébként március folyamán a pénztárak értesíteni fognak minket, ha elfelejtettünk jelentkezni a pénztárnál a reálhozamért, és ha ekkor sem jelzünk vissza, akkor április végéig kiutalják a rendszerben lévő címünkre.

A főigazgató elmondása szerint április-május környékén lehet teljes a reálhozamok kifizetése, hiszen egy hosszú folyamat kell a pontos számításokhoz. Az ONYF vezetője hozzátette, hogy március elején fognak küldeni egy listát a pénztártagok nevével az iparági szereplőknek, majd ha tudja a pénztár, hogy kik léptek vissza, akkor kezdődhet el a reálhozamok tényleges kiszámítása. Mészáros József kifejtette, hogy nem igazak azok az állítások, miszerint a reálhozam kiszámítása csak jelentős anyagi ráfordítással valósulhatna meg.

Egyéni számlák az államnál is

Az interjúban Mészáros József arra is kitért, hogy miről is fog szólni az államnál vezetett nyilvántartás. Mészáros József szerint nagyon sok adatot fog majd tartalmazni egyénre lebontva az új nyilvántartás. Sajnálatos módon az elmúlt években nem sikerült a sok különböző nyilvántartást egymáshoz csiszolni, pedig az adatok ott voltak a rendszerben. Egy egységes rendszert kell létrehozni, ami hosszú időtávra megoldja, hogy figyelemmel kísérjük a biztosítottakat - mondta el Mészáros József.

Az állami egyéni számlákon a nyugdíjbiztosítási-járulékot fogják feltüntetni, tehát egyrészt a pénztárnál felhalmozott megtakarítást, majd 2011 decembere után a 10 százalékos egyéni járulékot. Ezzel teremtődik meg az állami és a magán pillér közötti párhuzam, viszont azt még most sem lehet tudni, hogy milyen hozammal lesznek kamatoztatva a befizetések.

Mészáros József csak annyit mondott el, hogy a magyar társadalom számára kívánatos nyugdíjrendszer jelenleg kidolgozás alatt áll. A részletekre kitérve annyit elmondott a főigazgató, hogy mindenképpen átláthatóbb, világosabb és nyomonkövethetőbb rendszert kell kialakítani, ami ösztönzi a járulékfizetést. Fontos szempont ezen felül az, hogy a felelős gyermekvállalást szorgalmazzuk. Mészáros József mint elmondta, a nyugdíjrendszer két lábon áll, nem elegendő a gazdasági virágzás, hiszen a rendszer motorja mindig a következő generáció (és azok járulékbefizetései).