Orbán: Ne várja senki, hogy az AB visszafordíthatja a nyugdíjdöntést

2011.02.02. 16:20 Módosítva: 2011.02.02. 16:39
A nagy nemzeti összefogáshoz hasonlította Orbán Viktor kormányfő azt, hogy csupán 3 százaléknyi magán-nyugdíjpénztári tag maradt a pénztári rendszerben, és 97 százaléknyian visszaléptek az állami pillérbe. Szerinte a 3 százaléknyi rész "pont arra elég, hogy elmondhassuk, tényleg volt választási lehetőség." A miniszterelnök szerint a közösségi rendszer többet garantál a jövőben is. Idén az állami rendszerben jönnek az egyéni számlák.

Páratlan összefogásnak nevezte és a választások kétharmados sikeréhez hasonlította Orbán Viktor a nyugdíjállamosítást.

Szerinte ma a nemzetközi gazdasági versengésben a legfontosabb lépéselőnyünk, hogy újra és újra képesek vagyunk elsöprő összefogást összehozni fontos és bonyolult kérdésekben is. "Az emberek vágynak arra, hogy bizalmat szavazhassanak a jövőnek. A 97 százalékkal vissza fog térni a bizalom saját államunk iránt, ezzel pedig a jövőbe vetett bizalom is visszatér."

A miniszterelnök a sajtótájékoztatón azonban kitért annak megválaszolása elől, hogy miért tartja az emberek passzivitására építő fordított nyilatkozattételi kötelezettséget elsöprő sikernek.

A maradók bátrak, de a közösségi rendszer többet ad

A maradók nagyon bátrak, Orbán örül annak, hogy 50 év kommunizmus után van százezer ember, aki azt gondolja, hogy megáll a saját lábán, állami gyámkodás nélkül. "Örülök, hogy Magyarországon van százezer olyan ember, aki azt gondolta, hogy az állami segítség nélkül meg fognak tudni állni a lábukon. Elismeréssel adózom azoknak, akik ennyire rendkívül bátrak és az önálló utat választják. De világossá kell tenni, hogy a közösségi rendszer többet garantál, és többet fog a jövőben is."

Nem érdemes azt az illúziót kergetni, hogy a nyugdíjügyet az Alkotmánybíróság visszafordíthatja - mondta. Az alkotmány készülő koncepciójában garantálni fogják az állami rendszert választóknak, hogy befizetéseikkel arányos nyugdíjat kapnak.

Azt, hogy az államadósság mennyivel csökkenthető a visszaáramló állampapírok bezúzásával, áprilisban fogjuk megtudni. Ennél előbb, februárban derülhet ki, hogy a TB-alapból egy szociális alapba kerülő, jelenleg a nyugdíjalap körében elszámolt szociális jellegű nyugdíjkifizetéseket az állam miből finanszírozza majd, de a szakmailag kiérlelt koncepció február közepén már a parlament elé kerülhet. Orbán előrevetítette, hogy a válasz egy átfogó államháztartási reform formájában érkezhet, ennek részleteibe azonban nem ment bele. (A miniszterelnök feltehetőleg az Indexen többször is körbejárt lépésekre célzott.)

Az államadósság az első számú közellenség

A mostani változtatások nélkül a nyugdíjrendszert nem lehetett volna fönntartani - mondta. Egy olyan ország, ami 80 százalékos államadóssággal küzd és minden erőfeszítésével igyekszik a hiányt leszorítani, nem tudta volna fönntartani ezt a nyugdíjrendszert. Ha a rendszert fönntartjuk, a magyar állam nem tudott volna nyugdíjat fizetni – mondta Orbán, aki örül, hogy ezt a veszélyt sikerült elhárítani.

Ennek a strukturális reformnak köszönhetően megkezdhetjük az államadósság leépítését, ami az első számú ellensége az országnak. Ráadásul olyan mértékben, amilyenre egyetlen ország sem képes – büszkélkedett. A nyugdíjreformnak köszönhetően kimenekülünk azoknak az országoknak a helyzetéből, akik néhány év múlva visszafizethetetlen államadóssággal kell megküzdjenek.

A kormányfő szerint a magánkasszákat választó 3 százalék "pont arra elég, hogy elmondhassuk, tényleg volt választási lehetőség." Orbán úgy véli, a döntés nehéz volt, "de minden porcikáját ismertük, jól átbeszéltük, ezért mindenkinek megvolt a lehetősége, hogy felnőtt módjára döntsön az ügyben."

Mit tartogat a jövő?

Ebben az évben a magyar állami nyugdíjrendszer is átáll az egyéni számlákat vezető rendszerre. Gondok ezután is maradtak, de azokat nem a rendszeren belül kell megoldani. "A mai foglalkoztatási és demográfia mutatók mellett semmilyen pénzügyi trükkel nem lehet a rendszert fenntarthatóvá tenni. A jó nyugdíjrendszerhez növelni kell a foglalkoztatási arányt és több gyermeknek kell születnie, amihez családpolitika kell, ezt a célt szolgálja a családi adórendszer példája."