Csúsznak a reformbejelentések

2011.02.22. 13:17

Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője szerint zajlanak az egyeztetések és a konzultációk a strukturális reformokról szóló végleges előterjesztés ügyében, amelyet a kormány a hét végén tárgyal meg, és a jövő hét elején mutat be a nyilvánosságnak.

Ezek szerint a várva várt reformok bejelentése csúszik, emlékezetes, tegnap Nagy Anna kormányszóvivő még azt mondta, várhatóan már a hét második felében ismerteti a kabinet a strukturális reform lépéseit.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter múlt héten Brüsszelben a hónap végéig ígérte a bejelentéseket, a tárcavezető korábban még azt mondta, hogy a kormány február 28-án véglegesíti a reformprogramot. Orbán Viktor miniszterelnök pedig arról beszélt, hogy az intézkedéscsomag március közepén jöhet.

Január közepén Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Dow Jones hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy összességében 600-660 milliárd forintot elérő államháztartási hiánycsökkentést tartalmazhat a kormány által februárban bejelentendő intézkedéssorozat.

Mint azt az Index korábban megírta, a kiadások csökkentését célzó lépések kidolgozásával nem áll jól az apparátus. A bevételi és kiadási oldali egyenlegjavító intézkedések eddig hangoztatott egyharmad-kétharmad aránya kissé eltolódhat a bevételi irányba. De a költségek lefaragása így is bőven nagyobb súlyt fog kitenni a 700 milliárd forint körüli egyensúlyjavító csomagban.