2024. július 5. 18:00
Spanyolország 2
Németország 1
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00 ÉLŐ
Portugália 0
Franciaország 0

Kétmilliárdért fejleszt Paks

2011.03.03. 08:01

Paks az idén több mint nyolcmilliárd forintból gazdálkodhat; ez az összeg nemcsak az önkormányzat biztos működését garantálja, hanem kétmilliárd forintnyi fejlesztést is lehetővé tesz.

Hajdu János (Fidesz) polgármester a költségvetés tárgyalásakor arról számolt be, hogy a 2010-es évet körülbelül 500 millió forintos pénzmaradvánnyal zárta a város, s a korábban kibocsátott kötvény összege is rendelkezésre áll. Ezek részben euróban, részben forintban lekötött összegek, így jelentős kamatbevételt hoznak a városnak.

Közlése szerint a több mint nyolcmilliárdos idei költségvetés nemcsak a városnak és az önkormányzat intézményeinek a biztonságos működtetésére nyújt fedezetet, hanem meglehetősen nagy összegű, kétmilliárdos fejlesztést is lehetővé tesz.

Ennek az összegnek a jelentős részét az a 600 milliós tétel teszi ki, amelyből szerkezetkészre építhető a tervezett balneológiai központ. További 500 millió forint önerőt jelent az alapfeladatok ellátásával kapcsolatos európai uniós pályázatokhoz, ezek közül az egyik a szennyvíztelep korszerűsítését, bővítését, a másik a hulladékgazdálkodási rendszer kiépítését célozza. Emellett partfal-stabilizációra és erdei iskola korszerűsítésére is szánnak pénzt, s 800 milliós céltartalékot különítettek el.

A város legjelentősebb helyi adóbevételi forrása az iparűzési adó. Ennek összege tavaly a válság ellenére nőtt: ez 2009-ben 3,7 milliárd, 2010-ben 4 milliárd forint volt. Tavaly építményadóból 700 millió, gépjárműadóból 174 millió forint bevételt könyvelhettek el. A magánszemélyek kommunális adójából 30 millió forint érkezett be, a vállalkozásokéból 20 millió. Az idei évre 4,8 milliárd forint helyi adóbevétellel számolnak.