Ragaszkodnak nyugdíjkedvezményeikhez a rendvédelmisek

2011.03.10. 17:17

A belügyminiszterhez fordult 13 rendvédelmi szakszervezet a nyugdíjrendszer tervezett átalakítása miatt - közölték az érdekképviseletek csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a rendvédelmi ágazatban működő szakszervezetek egy közös nyilatkozatot aláírva fordultak Pintér Sándor belügyminiszterhez a "Széll Kálmán Tervben deklarált, a szolgálati nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó kormányzati szándékkal összefüggésben".

Az érdekképviseletek indokoltnak tartják a kedvezményes szolgálati nyugdíj rendszerének fenntartását. Kezdeményezik, hogy a szolgálati jogviszony felső határa 5 évvel alacsonyabb legyen a jelenlegi társadalombiztosítási nyugdíjkorhatárnál és azt a 2011-ben érvényes életkorra (58) maximálják. Javasolják továbbá a tartalékállománynak a szolgálati jogviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott életkor előtt 5 évvel történő képzését.

Az aláírók

A dokumentumban foglaltakat a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete, a Független Rendőr Szakszervezet, a Rendőr Szakszervezetek Védegylete, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Érdekképviseleti Szervezete, a Katasztrófavédelmi Dolgozók Szakszervezete, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, a Nemzetbiztonsági Dolgozók Érdekképviseleti Szervezete, a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete, a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete, a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Büntetés-végrehajtási Dolgozók Országos Szövetsége, a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete, valamint a Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége támogatja.

Az aláíró szervezetek vezetői azt kérik, hogy a "kormányzat, illetve annak képviselői fejezzék be a különböző társadalmi csoportok, nyugdíjasok, és a kedvezményesen nyugdíjba vonuló lehetőséggel rendelkező fegyveres és rendvédelmi dolgozók elleni hangulatkeltést, ami sok esetben valótlan és csúsztatott információkra épül".

Ezzel érvelnek

Mint írták, a hivatásos szolgálati viszonyban állók kedvezményes nyugdíjlehetősége nem tekinthető klasszikus nyugdíjnak, hanem ez a hivatásos állományú dolgozó és az őt alkalmazó állam közti szerződésből fakadó jogosultság.

Ennek álláspontjuk szerint az a jogalapja, hogy a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény (Hszt) egy munkaszerződésnek felel meg. Ebben a jogviszony létesítésekor a munkavállaló elfogadja a meghatározott - a normálistól jelentősen eltérő - korlátozásokat, munkafeltételeket, kötelezettségeket, melyek teljesítése fejében az alkalmazó kötelezettségeket vállal a szerződésben szereplő szolgálati nyugdíj folyósítására. A fentiek alapján ha egy munkavállaló teljesítette a Hszt.-ben rögzített és általa vállalt feltételeket, az államnak mint a járandóságok kifizetését vállaló félnek is kötelessége teljesíteni az általa vállaltakat.

Az érdekképviseletek ragaszkodnak ahhoz, hogy a szolgálati nyugdíjrendszer tervezett változásai a jelenleg szolgálatot teljesítőket ne érintsék, ők a most hatályos jogszabályokban foglalt feltételekkel vonulhassanak nyugdíjba.