Százhuszonötezren konferenciáztak tavaly Magyarországon

2011.03.22. 12:23

Magyarországon 2010-ben több mint 50 százalékkal több, összesen 537 nemzetközi konferenciát rendeztek, a résztvevők száma meghaladta a 125 ezret, ami 53,1 százalékos bővülés 2009-hez viszonyítva - közölte a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) kedden. A cég kongresszusi irodájának (MKI) partnerei 321 nemzetközi, és több mint 16 500, a nemzetközi szervezetek kritériumai alapján az egyéb kategóriába sorolható rendezvényről nyújtottak tájékoztatást. Ez az adat az MKI saját kutatásai alapján további 216 nemzetközi rendezvénnyel egészült ki. A konferenciák kísérőrendezvényeként 73 nemzetközi kiállítás is zajlott Magyarországon.

A nemzetközi gazdasági válság hatása jelentős mértékben befolyásolta az utóbbi évek hivatásturisztikai piacát is. A 2010. évi adatok azt támasztják alá, hogy a 2009-ben tapasztalt visszaesés után a hazai hivatásturisztikai piacnak sikerült növekedési pályára állnia, az elmúlt évi adatok helyenként még a 2008. évi eredményeket is túlszárnyalják.

Tavaly összesen 2002 napnyi nemzetközi konferencia zajlott Magyarországon, a résztvevők száma átlagosan meghaladta a 234 főt, átlagos időtartamuk 3,7 nap volt. A nemzetközi konferenciák átlagos időtartama 2008-ban 3,9 nap, 2009-ben pedig 3,3 nap volt. A konferenciák több mint 53 százaléka 2-3, míg 27,4 százaléka 4-5 napos volt.

A Magyar Kongresszusi Iroda partnerei által szolgáltatott információk alapján, a konferencián résztvevők 81 százaléka külföldről, 19 százaléka Magyarországról érkezett. A rendezvényeken átlagosan 12 nemzet szakemberei vettek részt. 2010-ben a magyarokon kívül Németországból, az Egyesült Királyságból és Franciaországból érkeztek leggyakrabban Magyarországra nemzetközi konferenciákra. A középmezőnyben lévő olasz, amerikai, spanyol, cseh, osztrák és lengyel résztvevők közel egyforma arányban látogatták a nemzetközi konferenciákat. A 2009. évi eredményekhez képest igen jelentős növekedés volt tapasztalható a német, az olasz, a spanyol, az osztrák és a lengyel résztvevők esetében.

A korábbi évek tendenciáját követve, a legtöbb nemzetközi konferenciát továbbra is Budapesten tartották. A fővárost Pécs követte. A nemzetközi konferenciahelyszínek rangsorában harmadik helyen holtversenyben Sopron és Szeged szerepel, amelyeket a Balaton-part konferencia-települései követnek. Ezen kívül jelentős számú konferenciát rendeztek Debrecen, Eger és Győr városában is.

A közlemény szerint vezető szerepük ellenére, több mint 10 százalékkal esett vissza a szállodában megrendezett konferenciák száma. A legszembetűnőbb az egyetemek és tudományos intézetek robbanásszerű előretörése: míg 2008-ban az összes konferenciának mindössze 4,3 százalékát tartották egyetemeken és a tudományos intézetek valamelyikében, addig tavaly ez az arány négy és félszeresére nőtt.

Az országban lezajlott nemzetközi konferenciák megrendelőinek nemzetiségét vizsgálva megállapítható, hogy a rendezvények több mint 50 százalékának magyar volt a megrendelője, amelynek aránya 2009-hez képest 6 százalékkal magasabb. A magyarok után jelentős a Nagy-Britanniából érkezett megrendelések aránya, ami 1,7 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest, 2,4 százalékkal több megrendelés érkezett Németországból, míg az osztrák megrendelések aránya 0,5 százalékkal emelkedett.