Profitálhatunk Lengyelország bénázásából

2011.04.14. 16:50

Magyarország hasznot húzhat abból, hogy a befektetők kételkednek a lengyel kereskedelmi adatok megbízhatóságában , és egyelőre hiába várják a kemény költségvetési intézkedéseket Lengyelországban - írta a Reuters hírügynökség csütörtökön.

A zloty ugyan emelkedett a nem régi mélypontokhoz képest az euróval és a forinttal szemben, a befektetők mégis mindinkább úgy érzik, középtávon Magyarország jobb "tét", mint Lengyelország.

A budapesti értéktőzsde idén eddig több mint 12 százalékkal emelkedett, a varsói csak 6 százalékkal. A térségi "szépségversenyben" Lengyelország lemarad: erős állapotban érte ugyan a nemzetközi válság, de azóta sok a hanyagság - mondták a Reutersnek nyilatkozó piaci elemzők.

Rosszul teljesít a zloty

A lengyel makrohelyzet romlik, a magyar javul - vélte Lars Christensen, a Danske Bank elemzője. A térség legrosszabbul teljesítő valutája eddig idén a zloty: több mint 10 százalékkal 15 havi mélységbe esett a forinthoz képest január közepe és e hónap eleje között, miután március közepén nyolc havi mélypontra süllyedt az euróval szemben.

A Lengyel Nemzeti Bank szigorú nyilatkozatai és a várakozás, hogy a magyar gazdasági és pénzügypolitika esetleg puhul, a fedezetlen zloty-forint pozíciók zárására késztetett számos befektetőt az utóbbi időben, de azóta ismét nyugtalanságot okozott a varsói bejelentés, hogy júniusban felülvizsgálják a tavalyi fizetési mérleg adatait.

Már eddig is aggasztotta a befektetőket, hogy a lengyel kormány aligha tudja a GDP 3 százalékára csökkenteni az államháztartás hiányát jövőre a mostani 8 százalékról. A Fitch Ratings és a Standard & Poor's hitelminősítő már rontás lehetőségére figyelmeztette Lengyelországot. Csakhogy októberben parlamenti választás lesz Lengyelországban, úgyhogy radikális kormányzati kiadáscsökkentés nem várható a Reuters szerint.

A lengyel csődkockázat még mindig kisebb

Közben Magyarország mind népszerűbb a befektetők szemében, akik jóindulatúan várják a magyar költségvetési intézkedéseket, miközben Lengyelországban kezdeményezések is alig vannak.

A lengyel államadósság piaci biztosításának (CDS) londoni jegyzése 1,42 százalék (142 bázispont) körül ingadozik az év eleje óta, miközben a magyar CDS-ár az év eleji 3,88 százalékról (388 bázispont) 2,49 százalékra (249 bázispont) csökkent, jegyezte meg a hírügynökség.

A legnagyobb fordulatot Magyarország tette idén Közép-Európában - mondta a Reutersnek a 10 milliárd dollárt kezelő felzárkózó piaci befektetési alap, a BlueBay Asset Management alapkezelője, David Dowsett.