2024. július 5. 18:00
Spanyolország 2
Németország 1
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00 ÉLŐ
Portugália
Franciaország

Az OTP és a Mol is nagyot javult

2011.05.19. 07:47

Az OTP Bankcsoport az idén az első negyedévben 37,2 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, ami több mint a duplája az elmúlt negyedévi 17,4 milliárdnak, és 12 százalékkal alacsonyabb a tavaly azonos időszakinál - tette közzé a bank csütörtökön publikált gyorsjelentésében.

A negyedéves adózott eredmény jobb lett az elemzők által várt 34 milliárdot kissé meghaladó konszenzusnál.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerinti konszolidált, nem auditált gyorsjelentés szerint az adózás előtti profit negyedéves szinten 33 százalékkal 51,3 milliárd forintra nőtt, éves összehasonlításban 5 százalékkal csökkent. A bankadó nélkül számított adózott eredmény 44,1 milliárd forint volt, 4 százalékkal haladta meg a bázisidőszakét és 37 százalékkal a megelőző negyedévit.

A beszámolóban megjegyzik, hogy a javuló makrogazdasági mutatók csak lassan éreztetik hatásukat az OTP Bankcsoportnál a banküzem szintjén: továbbra is visszafogott a hitelkereslet, és részben a portfoliók stagnálása miatt a késedelmes hitelek aránya egyelőre tovább nő. Hozzáteszik azonban, hogy mindez összhangban van a menedzsment idei várakozásaival, és 2011 második felétől már érzékelhető javulással számolnak.

A nettó kamatmarzs  (6,33 százalék) a tavaly azonos időszakihoz képest 33 bázisponttal, a megelőző negyedévihez képest 10 bázisponttal nőtt, elsősorban az orosz kamateredmény látványos felfutása miatt.

A Mol is javított

A Mol Csoport 92,7 milliárd forint nettó eredményt ért el az első negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 19 milliárd forinttal, a társaság bevétele 34 százalékkal 1 177,2 milliárd forintra nőtt, a profit lényegében megegyezik az elemzők által várt 95,5 milliárd forinttal.

A vállalat csoport konszolidált, nem auditált, nemzetközi számviteli elvek alapján készült (IFRS) és csütörtökön a BÉT honlapján közzétett tőzsdei gyorsjelentése szerint a jobb eredményt alapvetően a magasabb kőolaj jegyzésáraknak és a rekordnagyságú szénhidrogén termelésnek köszönhető, de az átszervezett feldolgozás-kereskedelem üzletág is lényegesen jobb üzleti eredményt ért el. A javulás másik jelentős része a készletek átértékeléséből és az árfolyamnyereségből adódott.