Növeli a büdzsé terheit az eszközkezelő

2011.06.10. 12:56

A költségvetési kiadások növekedésével fog járni a nemzeti eszközkezelő felállítása, ismerte el az MTV Ma Reggel című műsorában Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

"A részletek kidolgozása rendkívül gyors és folyamatban van. Ezen a héten, illetve a jövő héten a kormány, illetve a parlament elé kerülnek a szükséges jogszabályok" - mondta az Otthonvédelmi akciótervről Nátrán. Ez ellentmond annak, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter május végén azt ígérte az eszközkezelővel kapcsolatos törvényjavaslat várhatóan csak ősszel tárgyalják.

Az NGM helyettes államtitkára a műsorban többször is hangsúlyozta, hogy komplex a koncepció. "Az árfolyamrögzítéssel kapcsolatos konstrukció esetében a költségvetést a számítások szerint nem terheli költség. Az állami garancia beváltásának valószínűsége alacsony" - vélekedett.

"Az eszközkezelő programelem jár majd a legnagyobb költségvetési hatással. Nem gondolom, hogy a bérleti díjak képesek lennének kompenzálni az egyszeri ingatlanvásárlás költségét. Ez egyértelműen költségvetési kiadásnövekedéssel fog járni. Számításaink szerint ezeknek a kiadásoknak a jelentős része jövőre fog jelentkezni" - magyarázta a helyettes államtitkár.

Nátrán szerint a költségvetési törvényben egyrészt elegendő forrást kell rendelkezésre bocsátani, hogy az eszközkezelő segítséget tudjon nyújtani a bajba jutott családoknak. Ez ugyanakkor nem veszélyeztetheti az adósságcsökkentési stratégiát és a konvergenciaprogramban lefektetett hiánycélok teljesülését sem.