Körözött cseh ígéri az átverős hitelt

2011.06.15. 14:33
Papíron egy sokemeletes brnói panelházában lakik az a Pavel Michalec, akihez az átverős hitelközvetítő cég szálai vezetnek. A bejelentett címén nem található, a rendőrség 2006 óta körözi. A brnói kereskedelmi kamaránál azt mondják: addig nem hallottak róla, míg náluk is nem kezdték el keresni a rendőrök és hitelezői. A férfi annak a B. K. Finance s.r.o.-nak a tulajdonosa, amely weboldalakon és újsághirdetésekben gyors hitelt ígér, ám valójában emelt díjas telefonnal percenként 625 forinttal lehúzza a hozzá fordulókat. A magyar pénzügyi felügyelet eljárásából itthon is rendőrségi ügy lehet.

A napokban írtuk meg, hogy átverés a kekkolcson.hu weboldalon és színes lapokban apróhirdetésekben mindenkinek – még munkanélkülieknek is – ígért hitel: egy percenként 625 forintos emelt díjas telefonszámot kell felhívnunk, ahol akár negyven-negyvenöt percig is húzzák az időt a hitelkérelmünk rögzítése ürügyén. Ez hívásonként 26-28 ezer forintos költséget jelent teljesen fölöslegesen: a nem rögzített vonalon állítólag beadott hitelkérelem nyomán még soha senki nem kapott valódi kölcsönajánlatot.

Mint megírtuk, a kekkolcson.hu domain tulajdonosa a szlovákiai Besztercebányán bejegyzett B.K. Finance s.r.o. – ez a mi kft-nknek megfelelő társasági forma –, amely 2010 augusztusában regisztrálta a szájtot, és amelynek saját szlovák honlapja is van, semmivel sem informatívabb, mint a magyar volt, amíg működött (és amely helyett most itt kínálják magyarul is a kedvezőnek mondott hitelt). Ezen a honlapon is feltűnik a referenciák között a magyar hirdetésekből ismert Blue Financial Ltd. név, ami már egy cseh honlaphoz vezet.

Ez utóbbin magyarul, angolul és cseh/szlovák nyelven ismertetik a cég üzleti feltételeit, a magyar pénzügyi szolgáltatók hosszadalmas és bonyolult ÁSZF-jéhez képest feltűnően röviden, nyolc pontban (a Blue Financial Ltd. név egyébként eleve megtévesztő, ilyen nevű cég ugyanis Afrikában is működik tizenkét ország részvételével, és a közép-európaiaknál profibb honlapja szerint mikrohitelezéssel foglalkozik).

Noha a szlovák oldalon nincs részletes cégbemutatás, a cseh szálon elindulva hamar a brnói székhelyű B.K. Finance s.r.o. céghez juthatunk. A társaság a cseh cégnyilvántartás adatai szerint a város északi határában lévő ipari parkban van bejegyezve, tulajdonosa 80 százalékban a szintén brnói Ronwild Tour s.r.o., míg 20 százalékban a brnói lakcímű – a Google Maps szerint lakótelepi sokemeletes panelben élő –, 1962-es születésű Pavel Michalec részesedik a 100 000 koronás tőkéből. Aki, derül ki egy újabb böngészéssel, száz százalékos tulajdonosa magának a Ronwild Tournak is, tehát a B.K. Finance is kizárólag az ő cége (akárcsak két további vállalkozás, a Kof Trans s.r.o. és az idén február óta felszámolás alatt álló Golden Fly s.r.o.).

A B.K. Finance-ról és Pavel Michalecről a közelmúltig nem hallottunk, semmilyen kapcsolatunk nincs vele, a cége nem kamarai tag – közölte kérdésünkre Jiří Šafránek, a brnói kereskedelmi kamara tanácsosa. Az elmúlt időben azonban többen érdeklődtek náluk Michalecet keresve, Michalec vállalkozásainak ki nem fizetett üzleti partnerei mellett a cseh rendőrség is. A férfit ugyanis körözik a rendőrök, méghozzá, tudjuk meg Šafránek úrtól, már 2006 óta – ebben az évben lett a B. K. Finance tulajdonosa –, mivel a bejelentett címén nem található és cégeit sem sikerül fellelni.

A kamaránál úgy tudják, hogy a nevén lévő társaságok semmilyen érdemi tevékenységet nem végeznek, és hivatalosan azt valószínűsítik, hogy a férfi külföldön tartózkodik – mindezt nemcsak velünk közölték, hanem egy olvasónkkal is, aki írásban érdeklődött náluk Michalecről és B.K. Finance-ról. Nem hivatalosan viszont azt valószínűsítik, hogy Michalec, aki 2006 őszén szállt be az 1998-ban alapított cégbe, csak egy stróman, akit a háttérből irányítanak vagy irányítottak. A múlt idő utalhat arra is, hogy 2006 ősze óta egyetlen cégéről sem került a nyilvántartásokba semmilyen dokumentum, mintha a férfi tényleg eltűnt volna.

És eltűnt az emelt díjas magyarországi telefonos szolgáltatás nem emelt díjas ügyfélszolgálata is. A tudakozó által nem ismert vodafone-os számot, bár még kicseng, napok óta senki nem veszi fel, tehát akinek folyamatban lévő ügye van a Blue Financial Ltd.-vel – vagyis elhiszi, hogy folyamatban van az ügye –, az csak percenként 625 forintért tud velük beszélni.

Hogy egyébként tényleg naivitás azt gondolni, bármilyen hitelügyet intéz a magát hitelközvetítőnek mondó szolgáltató, az kiderül, ha megnézzük a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének honlapját. Ott ugyanis minden magyarországi pénzügyi szolgáltató szerepel, aki engedélyt kapott, vagy akit nyilvántartásba vettek (előbbiek a hazai cégek, utóbbiak az unión belül működő vállalkozások magyarországi fióktelepei vagy maguk a pénzügyi vállalkozások, ha úgynevezett határon átnyúló szolgáltatást nyújtanak). Az adatbázisban azonban sem a Blue Financial Ltd., sem a B. K. Finance s.r.o. nem szerepel.

Ha egy engedély nélkül, nyilvántartásba sem vett cég Magyarországon pénzügyi szolgáltatást próbál nyújtani, a PSZÁF jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás gyanújával vizsgálatot folytat, ennek végeztével eltiltja és akár százmilliós nagyságrendű bírságot is kiszabhat – sorolta fel az általános eljárásrendet kérdésünkre Binder István, a felügyelet szóvivője. A konkrét ügyről nem árult el részleteket, csak azt ismételte meg, amit korábban elmondott, miszerint tavasszal indult az ügyben felügyeleti eljárás, aminek nyárra lehet eredménye. Annyit jegyzett még meg, hogy a PSZÁF eljárásai általában együtt járnak rendőrségi vizsgálattal is, azt azonban nem árulta el, hogy ezzel az üggyel megkeresik-e a rendőrséget vagy a NAV nyomozóhatóságát.