Nem erősítették meg a Mollal kapcsolatos vizsgálatot

2011.06.21. 15:45 Módosítva: 2011.06.21. 20:03
A horvát államügyészség nem erősítette meg a horvát lapok információját, miszerint Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója ellen vizsgálat folyna, csupán azt közölte, hogy Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök elleni korrupciós vizsgálat során két újabb gyanúsított neve merült fel.

Az államügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni irodájának (USKOK) közleménye szerint az a gyanú merült fel, hogy a Ivo Sanader ellen folyó vizsgálatban még két személy gyanúsítható vesztegetéssel.

A horvát ügyészség annyit árult el, hogy az Ausztriában kiadatási őrizetben tartott Ivo Sanaderrel kapcsolatos ügyben felmerült a gyanú, hogy további két ember "hatalommal való visszaélés és vesztegetés bűncselekményét" követte el. A horvát nyomozó hatóság az "alapos gyanúra" hivatkozva a kölcsönös jogegyezmények alapján az Eurojuston keresztül további adatokat kért Ausztriából és Svájcból.

A két személy azonosságát az USKOK nem fedte fel, de a korábbi horvát miniszterelnök-helyettes, Damir Polancec a horvát sajtónak megerősítette, hogy ügyvédje útján néhány napja megkapta az USKOK nyomozati parancsát.

Valamit vizsgálnak

Az Ivo Sanader elleni nyomozás kiegészült a Mol-INA üzlethez kapcsolódó korrupciós vádakkal, erősítette meg Barbara Göth-Fleming az osztrák igazságügy részéről. Sanader ügyeinek felderítésében az osztrák és horvát hatóság, valamint az Interpol is részt vesz.

A horvát Jutarnji List internetes kiadásában kedden azt állította, hogy az államügyészség kezdeményezi Hernádi Zsolt őrizetbe vételét és kiadatását, mert azzal gyanúsítják, hogy 10 millió euróval vesztegette meg a volt miniszterelnököt az INA privatizációja során. Több horvát sajtóorgánum szerint Hernádi azért vesztegette meg 2008-2009 folyamán Sanadert, hogy a Mol átvehesse a horvát INA olajtársaság irányítását.

Sanader tagad

Sanader kedden ügyvédje útján tagadta az ellene felhozott vesztegetési vádat. Cedo Prodanovic elmondta, ez nyilvánvalóan egy újabb azon ügyek sorában, amikor büntetőeljárásokban magánszemélyek szabadságukat és előjogaikat Sanader kárára próbálják megvásárolni.

Az ügyvéd állítása szerint ezzel a Dioki Holding petrokémiai konszern tulajdonosára, Robert Jezic-re célzott, akit a horvát média úgy emleget, mint annak a svájci cégnek a társtulajdonosát, amelyen keresztül Sanadernek állítólag 10 millió euró kenőpénzt fizettek. Prodanovic ugyanakkor érdekesnek minősítette, hogy az USKOK Jezic ellen ebben ügyben nem folytat vizsgálatot. Jezic-et egyébként több - ettől független - ügyben is vizsgálják.

A Mol határozottan visszautasítja a horvátországi INA privatizációjával összefüggésben Hernádi Zsolt vezérigazgatót ért vesztegetési gyanúsításokat, és találgatásnak minősíti az ezzel kapcsolatban megjelent sajtóhíreket. A társaság szerint  "soha semmilyen kifizetés, vagy fizetségről való egyezség nem történt, sem közvetlenül, sem közvetetten, sem az INA privatizációja során, sem azt követően a horvát politikai élet egyetlen szereplőjével vagy döntéshozójával sem."

A Molnak semmilyen hivatalos információja egy esetleges nyomozásról az ügyben nincs. A Jutarnji List beszámolója szerint megkeresésükre Barbara Göth-Flemming az osztrák igazságügy részéről megerősítette, hogy az Ivo Sanader elleni nyomozás kiegészült a Mol–INA-üzlethez kapcsolódó korrupciós vádakkal.

A Népszabadság megkeresésére azonban a bécsi igazságügyi minisztérium szóvivője, Dagmar Albegger úgy fogalmazott: Barbara Göth-Flemming csak Sanader kiadatásáról nyilatkozott a sajtónak, a tízmillió eurós Mol-megvesztegetésről szóló állítás nem tőle származik. Mint elmondta, a Salzburgban őrizetben tartott volt horvát miniszterelnök hétfőn hozzájárult kiadatásához, amelyre egy-két héten belül kerülhet sor.