Orbán saját zsebből nem harcol

2011.07.29. 07:49 Módosítva: 2011.07.29. 07:51

Bock József borászata fizette be eddig a legnagyobb összeget, 8 millió forintot az Összefogás az államadósság elleni alapba, írja a Népszabadság az alapot irányító testület elnökétől kapott tájékoztatás alapján.

Horváth Tihamér közölte a lappal: a toplista másodikja Surján László, a kormánypártok európai parlamenti képviselője 16 ezer euróval, ami több mint 4,2 millió forintnak felel meg. A harmadik hárommilliós adománnyal a hegyeshalmi határátkelőnél üzemelő csárda tulajdonosa, ahol tavaly helyesírási hibával álamfői üdvözletet hagyott Schmit Pál.

A lap cikk szerint az alap április elejei létrehozása óta megközelítőleg ezer cég és magánszemély összesen 123 millió forinttal járult hozzá az államadósság csökkentéséhez.

A vezető politikusok közül Surján Lászlón kívül Schmitt Pál és Matolcsy György ajánlotta fel egy-egyhavi jövedelmét, előbbi bruttó 1,5, utóbbi bruttó 1,1 millió forint. A lap szerint Orbán Viktor még nem fizetett be az alapba, szóvivőjét idézve azt írják: "a miniszterelnök már hosszabb ideje támogatja egy közösségi cél megvalósulását, benne komoly összeggel a fizetéséből. Ennek a célnak a megvalósulása után fog támogatni egy újabb közösségi célt, mint például az államadósság elleni küzdelem".

A két miniszterelnök-helyettes közül Semjén Zsolt nem válaszolt a lap kérdésére, hogy fizetett-e az alapba. Navracsics Tibor sajtófőnöke azt válaszolta: „a miniszterelnök-helyettes természetesen részt vesz az államadósság elleni küzdelemben és jótékony céllal támogat intézményeket. Ezen tevékenységei részleteit azonban nem kívánja nyilvánosságra hozni”.