Hatalmas csalódást okozott a magyar adat

2011.08.16. 11:01
Nagy csalódást okozott a második negyedéves GDP adat a makroelemzőknek, akik elérhetetlennek tartják a kormány által várt 3 százalék körüli éves növekedési ütemet, saját prognózisaikat is érdemben csökkentik, a jövő évi kilátások romlása miatt pedig nem zárnak ki további intézkedéseket a hiánycél teljesítéséhez. A Nemzetgazdasági Minisztérium egyelőre nem kívánta kommentálni az adatot.

A KSH az előzetes számok alapján kedden azt közölte, hogy Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) stagnált az idei a második negyedévben a megelőző negyedévhez és 1,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője szerint érdemben romlottak az idei és a jövő évi növekedési kilátások is, a 3 százalék körüli gazdasági bővülést "el lehet felejteni".

Emlékeztetett rá, hogy az ipari termelés elmúlt időszakbeli lassulása már előrevetítette az elemző által várt 2,4 százalékos éves ütemnél lassabb bővülést, a 1,5 százalék azonban mindenképpen negatív meglepetés. A növekedés lassulásában az ipari termelés fékezése és az építőipar továbbra is drámaian alacsony teljesítménye játszotta a fő szerepet, a mezőgazdaság jó eredményei pedig nem tudták ellensúlyozni a negatív hatásokat.

Felhasználási oldalról is kedvezőtlen lehet a kép: a háztartások fogyasztása vélhetően stagnált vagy csökkent, és a beruházások is eshettek - tette hozzá.

A jövő évi kilátásokat jelentősen rontja az exportpiacok szűkülése, amelyet az ugyancsak kedden publikált, a várttól elmaradó német GDP adat is tükröz. Egyben azt is jelzi Árokszállási Zoltán szerint, hogy a kilábalás csak nagyon lassú lesz. Arra is figyelmeztetett, hogy a tartósan erős svájci frank árfolyam lassítja a belföldi fogyasztást, így csökkennek az áfa- és egyéb adóbevételek, ezért újabb kormányzati kiigazításokra lehet szükség.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint a GDP az idén 2 százaléknál gyorsabban aligha bővülhet Magyarországon. Az elemző sem várt ilyen alacsony éves adatot, de azt mondta, hogy az ugyancsak csalódást keltő német 0,1 százalékos negyedév/negyedévi GDP adat tükrében az is szinte csoda, hogy a magyar GDP nem csökkent negyedévi összehasonlításban.

Az exportvezérelt gazdaság kezd kifulladni az elemző szerint, noha a nettó export továbbra is pozitív, a fogyasztás és a beruházások húzhatják le a mutatót. A jövő évi kilátások is romlottak az elemző szerint, bár megjegyezte, hogy jövőre már beindul a Mercedesben a termelés Kecskeméten, ami teljes kapacitásnál akár 0,6 százalékpontot is hozzátehet a bővülési ütemhez.

A gyorsabb növekedést akadályozza, hogy a belső fogyasztást az erős svájci frank fékezi, pozitívumot csak az uniós források felhasználása jelenthet. Az idei hiánnyal nincs probléma a magán-nyugdíjpénztári vagyonnak köszönhetően, jövőre azonban már jóval nagyobb lehet a bizonytalanság - tette hozzá.

A keddi adat lehet, hogy lassan gondolkodásra készteti a kormányt is. A költségvetési bevételek elapadása az idei évet ugyan még nem veszélyezteti, hiszen a nyugdíjvagyon befedi a lyukakat, ám a jövő évi tervezés során már nem lehet ezzel nem számolni. A konvergenciaprogramban lefektetettek szerint a pesszimista esetben is idén 3,1, jövőre 3 százalékos GDP-bővüléssel számol a kormány - a keddi adat mindkét terv teljesülését erősen kétségbe vonta. Ennek nyomán viszont könnyen lehet, hogy hozzá kell nyúlni az adórendszerhez - egyes vélemények szerint a szuperbruttó kivezetésének elnapolása szinte elkerülhetetlen, de akár még az egykulcsos szja-rendszertől is lehet, hogy vissza kéne táncolnia a kabinetnek, írja a Napi Online.