Csúcson a devizatartalék

2011.10.07. 11:07

Szeptemberben 1,210 milliárd euróval nőttek az ország devizatartalékai augusztushoz képest - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken közzétett előzetes adataiból. A szeptemberi tartalékok meghaladták a májusban regisztrált 37,637 milliárd eurós rekordot. A múlt hónap végén 38,764 milliárd euróra rúgtak a tartalékok, 5,088 milliárd euróval haladták meg az egy évvel korábbit.

Az MNB devizatartalékainak szintje a forintgyengülés kapcsán került a befektetők érdeklődésének a középpontjába. Az MNB ugyanis egy jelentősebb forintgyengülés például úgy tudna megakadályozni, ha devizatartalékai terhére forintvásárlással erősíteni a devizánkat. A meglévő tartalékokat azonban a végtölrsztők devizaigényének kielégítése apasztani fogja, az MNB ugyanis vállalta, hogy a szükséges forrásokat a kereskedelmi bankok rendelkezésére bocsátja.

Ez eleve a tartalékszint csökkentésével jár, egy ezzel párhuzamosan végrehajtott devizapiaci intervenciósorozat pedig már az optimális szint alá apasztaná a tartalékrátát, ezért félő, hogy egyre több spekuláns kezdene forintgyengülésre játszani. Az MNB a devizatartalékok növelésével elméletileg nagyobb eséllyel küzdhet a forint további gyengülése ellen, bár elemzők szerint szükség esetén a beavatkozás inkább kamatemelésben nyilvánul majd meg.